Egészen mostanáig azzal riogatták a vásárlókat a nyugati autóiparhoz kötődő „szakértők”, hogy rossz a kínai autók minősége. Ami relatív, hiszen ha olcsón és gyorsan megjavítják őket, akkor ezt nem feltétlenül éli meg hátrányként az ember. Azonban a hírnév ráragadt a kínai termékekre, pedig hoztak már Európába kínai gyártású Honda Jazz-eket is…

A kínai állam azonban most változtatni szeretne ezen a mesterségesen generált előítéleten, ezért jelentősen megszigorította a visszahívásokra vonatkozó törvényt. Korábban mindössze legfeljebb 30 000 jüanos (1,06 millió Ft) büntetés veszélye fenyegette a gyártókat, ha nem hárított el egy minőségi problémát, ami nem volt elrettentő hatással rájuk.

Január elsejétől azonban már sokkal szigorúbb szankciókra számíthatnak a mulasztó autógyártók. Ha kiderül, hogy baj van, azonnal hírt kell adniuk a problémáról, és le kell állítaniuk a termelést, az érintett autó értékesítését annak elhárításáig. Aki megpróbál időt húzni, vagy a szabályokat egyéb módon kijátszani, arra a visszahívásban érintett autók összértékének 1-10 százalékos mértékéig szabhat ki bírságot a hivatal. Ha például 100 000 jüanos (3,5 millió Ft) autót veszünk alapul, és mondjuk 100 000 autót, akkor 100 millió jüan (3,5 milliárd Ft) büntetést is kivethetnek, amit a legnagyobbak is megéreznek.

Tavaly október 10-én fogadták el az új törvényt, nem csoda, hogy az utolsó két hónapban 20 gyártó mintegy 600 000 autót rendelt vissza különféle problémák miatt, és várhatóan idén is egymást érik majd a kampányok. Azért kell ilyen szigorú szabályokat hozni Kínában, mert amíg a külföldi gyártók a vásárlóval való törődésként állítják be a visszahívásokat, a kínai megítélés szerint a hibás termék a márka megítélésének rombolását jelenti – nem csoda, hogy mostanáig csendben próbálták intézni az ilyen jellegű ügyeiket.

2013 október elsején újabb szigorítás lesz Kínában, onnantól kezdve ha egy új autónál a megvásárlás pillanatától számított 60 napon/3000 kilométeren belül komoly műszaki probléma jelentkezik, a gyártónak teljes áron kell visszavásárolnia autóját.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért