Rendhagyó G-osztályt akart készíteni a Mercedes-Benz, ezért külső segítséget kért egy divattervezőtől, és David Abloh is úgy volt vele, hogy ideje szakítani a szokásokkal. A divattervező/DJ pályaversenyautót képzelt el, leginkább azért, mert korábban senki nem gondolt ilyen szerepkörben a terepjáróra, és a márka vezető formatervezőjének, Gorden Wagenernek a segítségével meg valósította azt.

A Project Geländewagen valószínűleg nem sok eséllyel indulna a modernebb felfüggesztéssel, alacsonyabb súlyponttal és jobb aerodinamikával rendelkező versenyautók ellenében, de nem is ez a lényeg. Nem volt elég, hogy leültették a karosszériát és szélesítésekkel látták azt el, a fényezésről is lemondtak, egészen pontosan az előkészítési fázisnál abbahagyták azt. Az utastérben F1-stílusú kormányt, a DTM-versenyautóból származó kagylóülést használnak, rendhagyónak számít a fehér szín is.

Alapvetően digitálisan folyt a fejlesztés, majd a Mercedes-Benz prototípus építő műhelyében készítették el a Project Geländewagent. Az igazival az utolsó részletig megegyező kis méretű makettet jótékony célra árverezik majd el szeptember 14-től kezdődő online aukcióban, a nyertes pedig az alkotókkal személyes találkozás keretében ismerheti majd meg közelről az igazi autót.