A legfrissebb PSZÁF statisztika alapján Magyarországon 3.934.000 darab autó rendelkezik kötelező gépjármű-biztosítássál, emellett 852.000 casco szerződést tart nyilván a rendszer. Ez nagyságrendileg 21 százalékos penetrációt jelent és ez az arány 2000 óta nem változik, a legmagasabb mért érték sem haladta meg a 23 %-ot. A környező országokban sem sokkal jobb magasabb ez az arány; kivéve Szlovéniát és Csehországot, ahol az autósok közel fele köt casco biztosítást. Horvátország és Románia helyzete megegyezik a magyarországiéval, ezzel szemben délebbre; Szerbiában és Bulgáriában messze 10 százalék alatti az érték.

A PBA Biztosítási Alkusz felméréséből az derült ki, hogy az autósok közel 75 százalékának a mostani árak mellett egyszerűen nincs kerete a casco biztosításra. Azok közül, akik mégis emellett döntenek, a döntő többség még mindig elsősorban az ár alapján választja ki a biztosítását és csupán 15-15 százalék vesz figyelembe egyéb szempontokat, mint például a különböző kiegészítő szolgáltatásokat vagy a kedvezményeket, illetve dönt a biztosító ismertsége alapján. „2012-ben jelentős díjcsökkenést tapasztalhattunk a casco piacon. Manapság akár már havi 4-5 ezer forintért is találunk teljes körű cascót, illetve a biztosítók kínálatában megjelentek olyan rendkívül hasznos – akár önállóan, akár a gépjármű felelősség biztosítás mellé köthető – kiegészítő biztosítások, amelyek kisebb kockázatokra biztosítanak védelmet számunkra.”  – hívta fel a figyelmet Galántai Zsolt, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. dealer üzletág igazgatója.

Mi alapján választ casco biztosítást?

Ami a biztosítás megkötésének módját illeti, a kutatás alapján jól látszik, hogy casco választásánál lényeges szempont, hogy mennyire segítőkész és ügyfélbarát a biztosító; ezt támasztja alá, hogy a megkérdezettek 70 százaléka a személyes értékesítési módot részesíti előnyben casco kötésnél, míg második helyen az internetes értékesítés szerepel. A kiegészítő casco termékekre vonatkozó válaszok alapján vegyes kép körvonalazódik ki az autósok között: a megkérdezettek 40 százaléka örül annak, hogy megjelentek az olcsóbb, csak bizonyos feltételekre köthető, „rész casco” biztosítások a piacon és ezeket részesíti előnyben a teljes körű cascóval szemben. A válaszadók közel fele azonban nem rendelkezik elegendő információval a kiegészítő szolgáltatásokról.

Jól mutatja a kiegészítők várható elterjedését a PBA felmérés másik része, amely szerint az autósok közel 50 százaléka töréstől, 30 százaléka lopástól és rongálástól, a maradék 10-10 százalék pedig elemi károktól félti az autóját.

Milyen kártól tart leginkább gépjárműve kapcsán?

„Ezek a kiegészítő szolgáltatások részben megoldást nyújtanak azokra a kockázatokra, félelmekre, amelyekkel a gépjármű-tulajdonosok nap, mint nap szembeszülnek és a díjuk is kedvezőbb a teljes körű cascóhoz képest.” – tette hozzá Galántai Zsolt.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!