A kínai Xiang Dong Yu tíz éve volt a Ford amerikai részlegének alkalmazottja, amikor egy kínai autógyár állást ajánlott neki, és ő azt elfogadta. A felmondását követően egy külső merevlemezre több ezer olyan bizalmas információt tartalmazó fájlt másolt át. Az ezekben található információk értékét 50-100 millió dollár közötti összegre saccolták a per során, ehhez képest meglepően olcsón megúszta a hűtlen alkalmazott.

Olyan egyezség született az ügyészséggel, miszerint Xiang Dong 5-6 évet fog börtönben tölteni, ezen felül még 150 000 dollár pénzbírságot kell megfizetnie. A lemásolt fájlokban a Ford konszern motor/váltó, elektromos rendszer, környezetbarát technológiák és karosszéria fejlesztéseivel kapcsolatos információk voltak.

 

A megegyezés miatt csak 5-6 évet kell börtönben töltenie az ipari kémkedéssel vádolt kínai mérnöknek A megegyezés miatt csak 5-6 évet kell börtönben töltenie az ipari kémkedéssel vádolt kínai mérnöknek

 

Yu termékfejlesztőként dolgozott a Fordnál 1997-óta, az eltulajdonított fájlok nem a munkakörével közvetlen kapcsolatban lévő információkat tartalmaztak. Yu 2006. december 20-án utazott el Kínába, ahonnan e-mailen közölte felmondását felettesével, és azt, hogy a Beijing Auto-nál fogadott el egy állást. Az FBI 2009 októberében tartóztatta le, mikor Kínába való hazautazása során átszállt a Chicago-i O’Hare Repülőtéren.