A Nyizsnij Novgorod-i RIDA vállalkozás évek óta azzal keresi a pénzt, hogy meglévő konstrukciókat páncéloz. Azonban ma már akkora az igény a védelemre, hogy azokat csak kompromisszumoktól mentesen lehet megvalósítani, ezért úgy döntöttek, hogy saját páncélozott autót készítenek.

A Varvar, azaz Barbár névre keresztelt jármű alapját a Toyota Tundra pickup adja, onnan származik az alváz, a 381 lóerős 5,7 literes V8-as motor és a hajtáslánc is. Azért választották ezt, az egyébként Oroszországban nem forgalmazott járművet, mert világszerte vannak vásárlóik, és a japán technika megbízhatósága miatt is ideális választás.

Lehetőség szerint sík lemezekből állítják össze az új karosszériát, a páncélüvegek is ilyenek, aminek eredményeként B7-es szintű védelmet tud nyújtani a RIDA Barbár, nemcsak a Kalasnyikov lövedékeinek, de páncélökölnek is ellenáll. A páncélozás és védelmi berendezések miatt mindössze 600 kg a terhelhetőség, a védett helyen lévő benzintartály 100 literes, ami jó esetben is csak 400 km-es hatótávolságot jelent majd. Egyelőre kicsinyített modellként létezik a Barbár, ha minden jól megy, az első megrendelő már jövőre beleülhet autójába.