Még 1986-ban alapították Szaúd-Arábiában az Amsia Motors nevű céget, amely elkötelezett híve az alternatív hajtásoknak, legyen szó hibrid megoldásokról vagy akkumulátoros-elektromos hajtásról. A cégnek eddig nem volt saját gyára, de több kínai gyártóval is együttműködött.

Most azonban előzetes megállapodást írt alá Brazília Sergipe tartományának vezetőségével arról, hogy mintegy 1 milliárd real befektetéssel zöldmezős beruházás keretében hibrid- és elektromos autókat készítő üzemet építenek. Az állam kormányzója, Jackson Barreto és az Amsia Motors elnöke, Mustafa Ahmed Zeauddin június 27-én írta alá a megállapodást, amelyet 11 hónapnyi tárgyalás előzött meg – az Amsia saját honlapja szerint már 2010 óta tárgyal Brazíliában gyár építéséről, de úgy látszik, az eddig az autóiparban nem érdekelt Sergipe tartomány adta csak meg a kért támogatásokat/adókedvezményeket a cégnek.

A befektetőknek 14 hónapon belül el kell kezdeniük az építkezést, amelynek a végén egy 25 000 autós kapacitású üzem jön létre. Nehezíti a dolgot, hogy az összes beszállítót is oda kell csábítani. Nem saját fejlesztésű, hanem a kínai partnerektől átvett és esetenként módosított autókat készítene az Amsia Motors Brazíliában.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!