Az e-sport nemzetközi térnyerése egyre jelentősebb, ez számít az egyik legdinamikusabban fejlődő sportágnak, amely egyben a szórakoztatóipar részét is képezi. Az autó-motorsportok és az e-sport közös metszete a szimulátorsport – ennek fejlesztése érdekében működik együtt a HUMDA és a HUNESZ. A két szervezett kétoldalú együttműködési megállapodását Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója és Biró Balázs György, a HUNESZ elnöke írta alá. A HUMDA számára fontos a fiatal célközönség megszólítása, nemcsak versenyzői, hanem szervezői, támogatói és minden más kapcsolódó terület szempontjából. A HUNESZ-nek a hagyományos sporttal való együttműködések kialakítása stratégiai fontosságú, ebben kiemelt szerepe van a technikai sportoknak, így az autó-motorsportnak is. A szimulátorsportok közvetítésével innovatív szórakozásként népszerűsíthető az autó-motorsport. A együttműködés részeként a HUMDA többek között saját bajnokságokat szervez majd, valamint a HUNESZ Szimulátorsport Szakágának szervezésében megvalósított versenyek szakmai támogatásában vesz részt.

Az autósport demokratizálása, népszerűsítése, valamint az utánpótlás tömegbázisának növelése is elérhetőbb a szimulátorsport segítségével. A különböző szoftveres hátterek remek lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy a kezdők, valamint a motorsport és e-sport-rajongók is elkezdjenek szimulátorozni. A szimulátorsportnak köszönhetően ma már szinte minden fiataltól karnyújtásnyira lehet az autósport. Az igazán kiemelkedők a virtuálisan megszerzett tudásukat átültethetik a valós térbe, akár a valódi versenypályákon is kamatoztathatják azt, ahogy Michelisz Norbertnek, a WTCR túraautó-világkupa világbajnokának vagy Kiss Norbertnek, kétszeres Kamion-Európa-bajnoknak is sikerült. A technikai sportok komoly anyagi erőforrásokat igényelnek, a szimulátorokkal azonban kiszélesedik a sportág tömegbázisa és nagyobb az esély a tehetségek felbukkanására.

„A HUMDA célja felkutatni azokat a fiatalokat, akik a jövő versenyzői lehetnek az autó- és motorsportban. A szimulátorozás komoly szerepet játszik a speciális készségek fejlesztésében, ilyen a szem-kéz koordináció, az összpontosítás vagy a stresszkezelés. Ezért is szerveztünk már tavasszal egy szimulátorbajnokságot, a HUMDA SIM Ligát, ahol Gran Turismo Sport szimulátorral mérték össze tudásukat a játékosok. Három hét alatt összesen 10 449 kört teljesítettek a versenyzők, amely 55 234 kilométernek felel meg. Számos olyan versenyzőt ismerhettünk meg akkor, akik korábban semmilyen nagyobb megmérettetésen nem indultak. Blazsán Patrik diadalmaskodott a viadalon és most már az „e-sport olimpián” képviselheti hazánkat. A jövőben olyan e-sportolókat szeretnénk megtalálni, akik később a valódi kormányok mögé ülhetnek át” – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„A Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) számára kiemelt jelentőségű a HUMDA-val való együttműködés, hiszen kulcsterület számunkra az autó- és motorsport világa, amelynek az e-sporttal közös metszetére, a szimulátorsportra külön odafigyeléssel tekintünk. Ezért is üdvözöltük a Olympic Virtual Series bejelentését és az olimpiai mozgalom nyitását a virtuális sportok, így a Gran Turismo Sport (GTS) játék felé. Erről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) külön közleményben is beszámolt. A GTS versenyekre az érdeklődés évről évre növekszik, ezért is szerepel immáron két éve a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság (MNEB) repertoárjában. Külön öröm számunkra, hogy a selejtezőkön a kétszeres MNEB-győztes Blazsán Patrik is kvalifikált a virtuális olimpiai küzdelemre” – tette hozzá Biró Balázs György, a HUNESZ elnöke.

A tokiói olimpiai játékokat megelőző virtuális olimpia küzdelmei már május 13-án elkezdődtek öt sportágban (autóversenyzés, baseball, kerékpározás, evezés, vitorlázás) és június 23-án fejeződnek be. Ekkor tartják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) az olimpiai licencet elnyerő Gran Turismo e-sportjáték döntőjét, amelynek tizenhatos mezőnyébe Blazsán Patrik is bejutott.
„Nagyon boldog vagyok, hogy Magyarországot képviselhetem az első virtuális olimpián. Eddigi karrierem során mindig arra törekedtem, hogy a maximumot nyújtsam és ez most sem lesz másképpen. Mindent megteszek, hogy megmutassam a magyar szimulátorsport erejét. Nagyon örülök a HUMDA–HUNESZ partnerségnek, mert úgy gondolom, hogy ezzel jelentősen erősödni fog a hazai szimulátorozás, hiszen így a jövő e-sport tehetségei könnyebben tudják majd elkezdeni karrierjüket” – tette hozzá Blazsán Patrik.