Az Opel antwerpeni gyárbezárását követően most a kelet-belgiumi Genkben található Ford üzem búcsúzik. A Mondeo/S-Max/Galaxy típusokat előállító üzemet az autók kifutásával állítják le, 2014 végén – vagy hamarabb, ha sikerül megegyezni a szakszervezetekkel. A hírre egyébként a munkások elfoglalták a gyár bejáratait, ami nagyon nem érinti a gyártást, hiszen idén négynapos munkahéttel termelt a gyár, és december végéig még 15 termelési nap van beütemezve.

A motor- és váltógyárat kivéve, amelyeket a jövőben is szeretne megtartani a Ford, csak autógyártással 4340 munkás foglalkozik Genkben, ami így a konszern második legnagyobb európai autógyára, ahol jelenleg a Mondeo és a vele közös padlólemezre épülő S-Max és Galaxy egyterűk készülnek. Ezek gyártása átmegy Valenciába, ahonnan a C-Max és Grand C-Max termelés a németországi Saarlouisba költözik.

A belgiumi üzem jelenleg kétharmados kihasználtsággal termel, a bezárása évi 500 millió dolláros megtakarítást jelent. Két hónappal ezelőtt még arról volt szó, hogy az új Mondeo is Genkben készül, de olyan drámai módon változott negatív irányba az európai autópiac helyzete, hogy mégis inkább a gyárbezárás mellett döntöttek.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!