Fotó: Für Henrik

Hetedik alkalommal rendezték meg a hagyományos lovas mikulásozást a békéscsabai fényesi tanyák lovasai szombaton.
– Ebben az évben is elsősorban a Fényesi tanyákat jártuk körül, hiszen annak idején az itt élők számára hívtuk életre a kezdeményezést. Emellett bementünk a Lencsési lakótelepre, ahol szintén többen érdeklődtek, hogy mikor érkezik hozzájuk a lovas menet – számolt be útjukról Nógrádi Csilla, az esemény főszervezője, aki elárulta, az utat Fényesen zárták, bár a városrészen ezúttal nem mentek körül, mivel ott vasárnap külön Mikulás-ünnepséget szerveznek, és Csilláékat oda külön is meginvitálták, hogy segítsenek a rendezvényben. Ignácz Bence volt a Mikulás, mellette a csapatot Nógrádi Csilla és lova, Tardis, Szilágyi Lili és lova Fantom, Tóth Laura grincsként, Danczik Noémi, Dankó Lili a Mikulás krampuszkáiként és Nógrádi Kitti, mint a Mikulás manója alkották.

Fotó: Bagotai Zsanett / Feol.hu

A hideg idő ellenére szombaton, a délelőtti órákban egyre több mikulás jelmezes motoros jelent meg Székesfehérváron az egyik gyorsétterem parkolójában. Érdeklődőből sem volt hiány, a gyerekek csillogó szemekkel figyelték a nem éppen szokványos mikulásokat, a nagyszülők, szülők pedig velük együtt élték át a csodát. Aztán 11 óra után felbőgtek a motorok, és útnak indult a banda, több részletben, akik aztán integetéssel, motorbőgetéssel és édesség dobálásával színezték be ezt a borús szombat délelőttöt.

A Mikulás péntek este várta a gyerekeket a soltvadkerti piactéren, ahol három cég rendezésében a gazdák traktoros Mikulás felvonulást rendeztek az est során a városban. Mintegy 73 fényfüzérrel feldíszített, kivilágított erőgép járta körbe a várost.

Fotó: Barta Zsolt

Tóth János, a Kiskun-Agro Kft. – az egyik szervező cég – tulajdonosa a baon.hu-nak elmondta, hogy három vállalkozás fogott össze a városban azért, hogy megszervezze a felvonulást. Tóth János párja látta a nyáron, hogy máshol rendeznek ilyen felvonulásokat és arra gondolt, hogy ilyet Soltvadkerten is tudnának szervezni. A közösségi médiában megosztották az ötletet és rengeteg érdeklődőnek tetszett az elképzelés. Az üzleti partnerek több településről is elfogadták a meghívást és feldíszített erőgépekkel gurultak be a vadkerti piactérre. A helyiek mellett, Tázlárról, Kiskunmajsáról, Szankról, Helvéciáról, Jakabszállásról, Balotaszállásról, Harkakötönyről, sőt Kistelekről is érkeztek hatalmas gépek.

Fotó: Barta Zsolt

Több mint száz gyermek volt kíváncsi a traktorok vonulására, ahol mintegy 40 kilónyi  ízletes szaloncukrot osztott szét a Mikulás. Az édesség mellett almákat is kaptak a gyermekek, amelyet Ritter Imre vadkerti termelő adományozott az eseményre. A felnőttek is jól érezték magukat, a lilahagymás zsíros kenyér mellett mindenki forró teát és forralt bort is kóstolhatott. A helyi borászok, így a Font Pincészet például fehér borral támogatta a rendezvényt. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő is részt vett, aki gratulált a szervezőknek és a támogatóknak.

Fotó: Barta Zsolt

A szervezők köszönetet mondtak a soltvadkerti Zsikla Tamásnak, aki Mikulásnak öltözve egy szekérnyi gyermekmanóval jelent meg a rendezvényen. Megemlítették ifjú Halasi Ferencet is, aki a legnagyobb erőgéppel tette tiszteletét Szankról. Dörner Balázs pedig Kistelekről – a legmesszebbről – fogadta el a rendezők meghívását. A felvonulás mellett a művelődési házban nyílt kiállítás a helyi általános iskolás gyerekek munkáit is megtekinthették az érdeklődők.

Fotó: Barta Zsolt

Nyitókép: Barta Zsolt