Tizedével esett vissza a benzin és a dízel forgalmazása a benzinkutak többségén az elmúlt évben, erősítették meg a sajtóban megjelent híreket baranyai és tolnai kutasok és benzinkút-üzemeltetők. Persze vannak olyan kutak, ahol nem panaszkodtak, ezek lényegében azon helyek voltak, ahol speciális helyzetben vannak: nagyon olcsónak számítanak, vagy jó elhelyezkedésüknek köszönhetően számos törzsvásárlójuk van. Azzal ők sem büszkélkedtek, hogy növelték forgalmukat, de legalább egyelőre nem kell azon gondolkodniuk, hogy bezárjanak, vagy legalábbis csökkentsék a nyitvatartási időt. Más helyekkel ellentétben. Ugyanis ha tömegével nem zártak is be benzinkutak, Baranyában és Tolnában is tudunk kutakról, ahol ma már nem tankolhatunk, pedig az év elején vagy akár néhány hete is vettünk még ott benzint. Az olyan kutakból pedig több is van mindkét megyében, ahol egyelőre a nyitvatartási idő szűkítésével próbálkoznak, és éjjel már nem tartanak nyitva.

Pécsett is van olyan kút, amelyet a közelmúltban zártak be Pécsett is van olyan kút, amelyet a közelmúltban zártak be

 
Az árakra csak egy bizonyos távolságban érzékenyek az autósok, emiatt van, hogy az „egymás melletti” kutak vannak nagy árversenyben, és próbálkoznak most már minél több akciót is kitalálni. Olyankor viszont a legtöbb kúton sokan vannak keddenként, amikor hétfőn bejelentik, hogy szerdától drágul az üzemanyag.

Érdekes módon automata kutak üzembe állításával egyelőre nem sokan kísérleteznek, az üzemeltetők azt mondták, ott lehet ilyenről szó, ahol a nappali forgalmat stabilan tudják tartani, mert aki már az utolsókat rúgja, az nem tud most befektetni, előre menekülni. A sok autóst bosszantó drágább üzemanyag-kínálgatásról, és a „vegyél egy csokit vagy egy energiaitalt is” szólamokról pedig egyöntetűen úgy fogalmaztak, a benzin értékesítéséből ma már nem élnek meg. Ha nem lenne a shop, akkor már rég lehúzhatták volna a rolót.
 
A cigaretta hosszú távon kulcskérdés lehet
 
A trafikpályázat érzékenyen érintette a kutak üzemeltetőit is, a legtöbben közülük sem árulhatnak nyártól cigit, pedig szinte mindenki pályázott, akivel beszéltünk. Mindemellett többen is azt mondták, hogy már keresték őket boldog nyertesek. Bevételt jelentene a hely kiadása (átépítésekre természetesen szükség lesz), de biztosan nőhet a kút forgalma is, ezt remélik legalábbis az üzemeltetők. A trafik tehát egérutat is adhat, de ott akár nagy bajban is lehetnek, ahol nem lehet majd dohányt venni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!