Egy töltőállomás felépítése nem olcsó, de Európa civilizált részén, ahol nem kell mindenkinek leadni a sápot, mintegy 150 millió Ft-os beruházást jelent. Ehhez képest az Egyesült Államok most 12,1 milliárd Ft-ot költött egy darab földgáz-töltőállomás felépítésére az afganisztáni Sheberghan városában – és az esetet kivizsgáló bizottság megállapította, hogy nem tudják, mire ment el ez a hatalmas összeg.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 2009-től munkálkodik Afganisztán gazdasági újjáépítésén, amelynek keretében próbálták csökkenteni az ország import olajtól való függőségét, és a saját földgáz-tartalékainak felhasználását előtérbe helyezni. Úttörő-projektként valósították meg a sheberghani töltőállomást, ahol két kútoszlop és 4 kútfej található, egy CNG-átépítő műhellyel és egy irodával együtt. A vizsgálat megállapította, hogy ezt a létesítményre sikerült 12,3 millió dollárból, azaz 3,5 milliárd Ft-ból felépíteni – ami még mindig hússzorosa eg európai töltőállomás költségének!!! -, és ezen felül 30 millió dollárt, vagy 8,5 milliárd Ft-ot költöttek el adminisztratív kiadáskora. Érdekes adalék, hogy egy pakisztáni szervezet 2005-ben kiszámolta, hogy az országban mintegy 306 ezer dollárba kerül egy földgáz-töltőállomás felépítése, és azért olyan drága a beruházás, mert ott is extra kiadásokra kell számítani a finomítókban is, ahol az autókat hajtó földgázt tankautókba töltik – ezt azért emeli az afganisztáni beruházás vizsgálata, mert valószínűleg hasonló kiadásra kellett volna számolni a Sheberghan CNG töltőállomás kapcsán.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!