Nagyjából ugyanolyanná vált a helyzet a főutakon, mint az M6/M60 autópálya átadása előtt: az útdíj fizetésére kötelezett teherautók ugyanis már nem a sztrádát használják, mivel azért többet kell fizetniük. Egy kéttengelyes teherautóval főúton tíz kilométer megtétele például 180 forintba kerül, ugyanez autópályán 424 forintba. Baranyában ilyen a 6-os főút, a Pécs és Mohács közötti 57-es, valamint az 56-os – pedig ezeken az utakon az autópálya megépítése után érezhetően csökkent a forgalom.

Ezek több falvat is átszelnek, amelynek a lakossága korábban többször is tiltakozott, s erre újra számítani lehet. Bárban már több száz aláírást gyűjtöttek össze az ott lakók, így kifejezve elégedetlenségüket. Vannak, akik az út részleges lezárását is fontolgatják. Az aláírásokat dr. Hargitai János baranyai kormánymegbízottnak adták át. A politikus a teherautók ellenőrzésére és forgalomszámlálásra tett ígéretet, és ezek fényében elképzelhető, hogy kezdeményezni fogja az útdíjakról szóló jogszabály módosítását. Kitért arra is, hogy a félkész autópálya miatt is kénytelenek a sofőrök a főutakat használni, mivel azon eleve nem lehet a határig eljutni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!