Szegedről Csabára

– Még szegedi iskolai éveim alatt vált szokássá, hogy egy barátommal közösen autóstoppal jöttünk haza Békéscsabára. Ezt a „hagyományt” tovább fejlesztve indultam el még a nyáron egy európai útra – szólt az ötlet előzményeiről Bencsik Ádám. A fiatalember, aki lapunknak is többször fotózott már, Békéscsabáról elsőként Szlovénia felé vette az irányt.

– Ha jó helyen próbálkozik egy-egy autóba bekéredzkedni az ember, akkor az általában 15 perc alatt sikerül is – ecsetelte tapasztalatait Ádám, aki, hogy saját dolgát megkönnyítse egy táblát is készített magának, amin mindig jelezte a közlekedőknek, hogy merre tart. A már említett Szlovéniában elsősorban a hegyek között bóklászott, majd onnan Ausztriába ment.

– A fáradtság miatt a táskámat a fényképezőgépemmel, a pénzemmel, s az irataim egy részével együtt bent felejtettem egy hölgy kocsijában.

Szerencsére korábban elmondta, hogy melyik városban lakik és hol dolgozik. A Békéscsaba nagyságú településen olyan négy óra alatt sikerült megtalálnom – mesélte.

Meztelen fürdőzés, visszautasított melegbuli, lánybúcsúztató

Már a németországi Augsburgban egy ottani, a régiót kerékpárral körüljáró fiatal lány csapódott mellé, aki még arra is rávette, hogy a közeli tóban ruha nélkül mártózzanak meg.

– A horgászokat valószínűleg feldobta a hölgy látványa – tette hozzá mosolyogva a csabai fiatalember. A következő állomásként Svájcba jutott el, ahol Konstanzot és Baselt is tüzetesebben szemügyre vette. Talán az egyik legellentmondásosabb élmény is itt érte. Az egyik férfiról, aki felvette, ugyanis kiderült, hogy meleg, és meg is próbált Ádámnak ajánlatot tenni.

Miután a csabai férfi udvariasan visszautasította a „közös kávézást” az illető „kéjlakában”, a fiatalembernek egy lánybúcsúról hazatartó hölgykoszorú biztosított helyet  mikrobuszukban.

Bartók, óceán, Fekete-Erdő

Ádám a helvét állam után Franciaországban egy spanyol zenei újságíróval tett meg nagyobb utat, akiről egyebek mellett kiderült, hogy Bartókról és Kodályról is könyvet ír.

– Franciaország nagyon megtetszett a maga egyedi hangulatával, így ott a tervezettnél több időt töltöttem – fűzte tovább a történet fonalát Ádám. Felkereste például a misztikus Bugarach hegyet, ami állítólag védelmet nyújt a világvége ellen. Más kérdés, hogy a helyi pásztorkutyák ellen már sokkal kevésbé, az állatokkal a fiatalembernek meg is gyűlt a baja, de végül nem történt nagyobb baj.

Később az óceánt Bayonne városának közelében nézte meg.

– A bejárt országok közül szinte Franciaország az egyetlen, ahol nem igazán beszélnek angolul, viszont tömegek stoppolnak — mondta Ádám. — Egy alkalommal felvett egy idősebb férfi, akivel kézzel-lábbal próbáltunk kommunikálni, hiszen én csak angolul és egy kicsit németül tudok. Amikor nagy nehezen elmagyaráztam, hogy magyar vagyok, egyből „Puszkász Ferencs” nevét említette, és ebbéli öröméből kifolyólag körülbelül 15 eurót a markomba is nyomott.

Ádám a hazaúton előbb ellátogatott a francia-belga határhoz, majd a rossz idő miatt Németországon át hazaindult. Az úton megállt a Fekete-Erdőben, a népszerű Klinika című sorozat helyszíne közelében élő bátyjánál, majd szerencséjére összeakadt egy magyar kamionossal, aki egészen Kecskemétig hozta.

Az utazás során készült 262 darab fényképet tartalmazó Galériát megtalálják a Beol.hu weboldalán.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!