Az Avalon nevű autókölcsönzéssel foglalkozó cég stratégiai partnerének, az Opelnek a segítségével elindította az autómegosztási szolgáltatását. Most az üzleti ügyfeleknek szánt szolgáltatás indult be, a lakossági ügyfeleknek szánt PubliCar(e) nevű szolgáltatás szeptember 22-én, a Mobilitási Héten debütál.

A www.carsharing.hu weboldalon elérhető szolgáltatás lényege, hogy azzal kiváltható például a céges kulcsos autó. Amíg egy normál flottás autó legfeljebb 30 százalékos kihasználtsággal üzemel (tehát ennyit használják, a fennmaradó időben valahol parkol), addig a közösségi autóhasználatnál 60 százalékos kihasználtsági arányt lehet elérni. Elsőként az Inforparkba telepítettek tíz autót, hamarosan a MOM Park és a Szépvölgyi irodapark területén is elérhető lesz a szolgáltatás, és a Madách Centerben és a Lechner Ödön fasoron is elérhetőek lesznek az Avalon autói. A magyar tulajdonú vállalkozás a fix pontos szolgáltatást vezeti be, azaz oda kell majd visszavinni az autót, ahonnan azt elhozta a használó, a szabadon letehető szolgáltatáshoz nagyságrendekkel nagyobb befektetés (sokkal több autó és azok számát jelentősen meghaladó mértékű parkolóhely) lenne szükséges.

A nemzetközi tapasztalatok szerint napközben, 3-4 óra időtartamra visznek el egy-egy közösségi autót, amellyel 20-30 km-t tesznek meg – ennek az ára hazánkban 3000-3500 Ft lesz majd. Nem csak személyautók, de haszonjárművek – Combo és Vivaro – is vannak a bérelhető autók között, utóbbiból akár 9 személyes kivitel is. Az Avalon Car(e)Sharing szolgáltatás igénybevételéhez regisztrálni kell a cég irodájában, ezt követően az internetes weboldal segítségével lehet lefoglalni az igénynek megfelelő kocsit a kívánt időpontban. Akkor sincs baj, ha elhúzódik az út, a weboldalon vagy telefonon normál bérleti díjjal meg lehet hosszabbítani az időtartamot – ilyenkor az ügyfélszolgálat intézkedik, nehogy a következő ügyfél hoppon maradjon.

Saját fejlesztésű szoftver és hardver segítségével valósították meg a szolgáltatást, egyelőre csak a weboldal vagy a telefonközpont segítségével lehet igénybe venni azt, de fejlesztik már a különféle operációs rendszerekre írt alkalmazást is. A normál bérautóhoz képest többlet-beruházást igényel ugyan az autómegosztás, de ezt ellensúlyozza a remélhetően magas kihasználtsági arány. Az ügyfelek mindig tökéletes állapotú kocsiba ülhetnek be, hiszen a parkolóhelyet biztosító partner a szerződés értelmében letakarítja a havat a járművekről, az okos fedélzeti egység pedig még az alacsony ablakmosó-szintről is jelzést küld a központba. Ha nincs semmi gond az autóval, akkor is legalább kéthetenként egyszer átnézik azt, és természetesen az évszaknak megfelelő abronccsal látják el.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!