Az autóipar jövőjéről és kihívásairól beszélgettek az ágazat szereplői azon az exkluzív ebéden, amelyet a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara (MOLK) és az Orange1 Holding szervezett szeptember elején.

A Focus Lunch “The Green Future of Automotive” elnevezésű rendezvényt 2019. szeptember 6-án tartották a budapesti New York Caféban. A találkozót a MOLK elnöke, Francesco Mari nyitotta meg, a beszélgetések moderátora a Budapest Business Journal főszerkesztője, Robin Marshall volt.

Francesco Mari üdvözli a résztvevőket

Az ebéd folyamán a vendégeknek – az autóipar vezető szereplői, vezetők és vezérigazgatók az elektrotechnika és az elektronika területéről, a Magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselői, az új technológiai fejlesztések iránt érdeklődő vállalkozók – lehetőségük nyílt aktív véleménycserére az autóipar jövőjéről.

A találkozón az Orange1 Holding elnöke, Armando Donazzan bemutatta cégüket, amely Európában piacvezetőnek számít az egyenáramú és aszinkron motorok gyártásában, az alumínium öntvény és a precíziós esztergálás tervezésében és gyártásában. Az Orange1 csoport a legmodernebb villamos motorok előállításával aktívan együttműködik az autóiparral, és néhány éve az autóversenyzésben is jelen vannak. Donazzan elnök elmondta, az új technológiák kutatása és fejlesztése, és a környezetbarát szemlélet alapvető fontosságú ahhoz, hogy lépést tartsanak az idővel.

Az Orange1 Holding elnöke, Armando Donazzan

Dr. Nagy Ádam, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár értékes információkat szolgáltatott a magyar kormány szándékáról és az autóipar lehetséges kormányzati beruházásairól. A feldolgozóipar exportjának körülbelül egyharmada a gépjárműiparnak tulajdonítható; ebből következik, hogy a magyar kormány mennyire érdekelt az innováció és a technológia fejlesztésében. A közeljövőben a közúti és autópálya-hálózat bővítésére irányuló projektet terveznek az országban a közlekedésipar fejlesztése mellett.

Dr. Hary András, a Zala Zone ügyvezető igazgatója hangsúlyozta a kormány jelenlétének fontosságát az autóiparban. Magyarország kormánya 2016 májusában döntött a járműipari tesztpálya zalaegerszegi megvalósításáról azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a hazai járműipari kutatás-fejlesztési kapacitások erősítéséhez.

Az előadások után Taira Julia Lammi vezérigazgató mutatta be az ABB Ltd.-t, amely piacvezető a robotikában, a villamosításban és az ipari automatizálásban. Lammi véleménye szerint a jövőbe tekintés hátterében egy nemzetközi és heterogén csapat létesítése állhat, amely lehetőséget adhat arra, hogy a látókör szélesítse és a hagyományos megoldások mellett a “globális” irányt vegye.

Andrew Terence Higgins, az FCA vezérigazgatója elárulta, hogy 2020 fontos év lesz az elektromos és hibrid autók számára. Higgins elmondta, hogy a gépjárműgyártók előtt álló legnagyobb kihívást a hatóságok jelentik, a járművek biztonsági elvárásaival kapcsolatban. A biztonsági berendezések beszerelése növeli a jármű végső súlyát, ami növeli a kibocsátásokat. A fő kihívást tehát e két szempont összeegyeztetése jelenti. Arturo Archard, az Audi beszerzési igazgatója hozzátette, hogy szükség van az emberi erőforrás-felvételi folyamatok átalakítására, azzal a céllal, hogy az innovációs projektek körében bővítsék és diverzifikálják a szakembereket.

Az ebéd során tárgyalt témák nagyon hasznosnak bizonyultak mind azok számára, akik befektetni szeretnének az ágazatban, mind azok számára, akik jobban szeretnék megismerni az autóipar világát.

Az ebéd témáiról a következő napon is sok szó esett, hiszen a MOLK és az Orange1 meghívta tagjait és barátait a Blancpain GT World Challenge Europe autóversenyre a Hungaroringen. A résztvevőknek lehetőségük volt informális környezetben az autóipar jövőjéről tárgyalni. Találkozhattak az autóipar-, az alkatrész-, a technológia-, a pénzügyi-szektor, mérnökök és intézmények képviselői.

A Blancpain GT World Challenge Europe autóverseny kedvező eredményeket hozott az Orange1 FFF Racing Team részére, hiszen a szombati és vasárnapi eredményeknek köszönhetően a zöld sárga színekben induló Lamborghini Huracan GT3 EVO, Andrea Caldarelli és Marco Mapelli piloták vezetésével elnyerte a Blancpain Gt WorldSeries Europe 2019 bajnoki címet.

A vendégek első személyben követhették a csapat sikereit és betekinthettek a kulisszák mögé is, elmehettek egy érdekes garázs látogatásra is, ahol közelről követhették a szerelők és az egész csapat munkáját.