Amióta a Volga menti autógyár megkezdte a működését 1971-ben, folyamatosan annak egy-egy típusa volt az eladási listák élén kezdetben a Szovjetunióban, később Oroszországban. Azonban most, 2014. novemberében fordult a kocka, és a Kia Rio lett a legnagyobb számban eladott személyautó az országban 10 834 (+54 % az előző évhez képest) darabbal.

Ennek azonban nem tud feltétel nélkül örülni a Kia Motors képviselete, hiszen nem sokkal ezt követően a rubel árfolyamának hirtelen gyengülése miatt felfüggesztette autóinak forgalmazását – egyedül a Szentpéterváron összeszerelt Kia Rio-t lehetett december hónapban megvásárolni a kereskedésekben. Ez az egy autó ugyan a márka értékesítésének ugyan több, mint a felét adja, de pont a nagy profitot adó típusok hiányoznak most a kínálatból.

A Lada szerint egyébként csak azért kerültek le az eladási lista éléről, mert beszállítói problémák miatt néhány napon keresztül nem tudtak Granta autókat készíteni, és ez a kis megingás is elég volt ahhoz, hogy az előző évihez képest 13,7 százalékos csökkenéssel 10 520 autóra essen vissza az értékesítés. A 2014-es esztendő január-november közötti számait nézve egyébként megkérdőjelezhetetlen a Lada Granta elsősége, abból 139 405 darabot adtak el, második a Hyundai Solaris (105 142 db) és csak a harmadik helyen szerepel a Kia Rio (84 350 db).

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!