Az Autogazklub.hu megdöbbenéssel vette tudomásul a hírt, hogy hazánkban éppen az egészségkárosító hatásra hivatkozással emelik az autógáz jövedéki adóját. A Kormány 2012. július 10. napján törvényjavaslatot terjesztett az országgyűlés elé egyes jövedéki adóköteles termékek vonatkozásában. A hivatalos indokolás szerint az emelés célja az egészségügy többletforráshoz juttatása, valamint a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhíteni az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét.

Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, amelyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent. A fokozott egészségre gyakorolt kockázat tekintetében azonban nyilvánvalóan hibásan egy kalap alá vették az autógázt (LPG) a cigarettával, valamint az alkohollal. Álláspontunk szerint könnyen lehetséges, hogy a törvénytervezettel éppen az ellenkező hatást érik el, és jelen gazdasági helyzetben kiemelkedően árérzékeny magyar fogyasztók közül kevesebben fogják az egészségesebb és környezetkímélőbb autógázt választani. Hangsúlyozni kívánjuk továbbá, hogy a két lépcsőben történő, 50-50 %-os áremelés valójában 125%-ot jelent, hiszen a második lépcsőben már a magasabb ár kerül ismételten emelésre. Természetesen az egész így megnövelt összeg további 27% ÁFA-köteles.

Itt lehet csatalkozni az Autogazklub.hu online aláírásgyűjtéséhez.,

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!