Szigorította az ADAC az általa elvégzett Eco Test vizsgálatsorozatot, az eddigi próbapadon, a szabványok szerint végzett károsanyag-kibocsájtás és fogyasztásvizsgálatok mellé felvették a valós forgalomban elvégzett méréseket. Az új elem 2016. szeptemberi bevezetése óta 45 autó esett át ezen a vizsgálaton, ezeknek az eredményeit közölte most a német klub. A BMW i3-as került az első helyre, a teljes 100 pontos eredményt érte el (50 pont a károsanyag-kibocsájtásra, 50 pont a fogyasztásra), második helyen a Toyota Prius és a Nissan Leaf található 94-94 ponttal, negyedik a földgázas Škoda Octavia G-Tec 93 ponttal. A tesztelt 26 dízelautó közül csak kettő tudott meggyőző eredményt elérni, a Mercedes E 220 d a hetedik 80 ponttal, a BMW 118d a kilencedik 75 ponttal. Kettejük között helyezkedik el a legjobb benzines, a Mitsubishi Space Star 1.2 a maga 76 pontos eredményével.

„Az új méréseink megerősítik, hogy a legtöbb dízelautó az alkalmazott kipufogógáz-tisztító rendszertől függetlenül valós körülmények között nagyon szennyeznek. Az eredmények alapján felszólítjuk a dízelautók gyártóit, hogy a kipufogógáz-tisztító megoldásokat úgy alkalmazzák, hogy azok minden körülmények között hatékonyan működjenek. A lista 10 legjobbja között szereplő két dízelautó bizonyítja, hogy ez műszakilag lehetséges” – nyilatkozta Reinhard Kolke, az ADAC Műszaki központ vezetője. Amíg sok modern dízel a magas nitrogén-oxid kibocsájtással küzd, addig a közvetlen befecskendezéses benzineseknél nagy a koromkibocsájtás. Általánosítani egyébként nem lehet, például az Opel Corsa az 1,0 literes turbómotorral nem csak kormol, de magas a nitrogén-oxid kibocsájtása, ami egyébként nem jellemző a benzinesekre, illetve a Smart 0,9 literes turbómotorja nem direkt befecskendezésű, mégis kormol – a farmotoros beépítés miatt magasabb a hőterhelése ennek a motornak, és mivel a törvényben csak a közvetlen befecskendezéses benzinesek számára határoznak meg korom-határértéket, a Smart magas károsanyag-kibocsájtása legális.
adac2b
A részletes eredményeket a www.adac.de/ecotest weboldalon lehet megtalálni.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!