A YourMechanic nevű, autószerelőket közvetítő weboldal pontos információkkal rendelkezik arról, hogy az egyes autótípusoknál szükséges munkálatokat mennyiért végzik el az autószerelők, ezen adatokat felhasználva számolták ki egyes márkák/autótípusok fenntartási költségeit.

Az egyszerűség kedvéért azt nézték meg, az autó életének első 10 évében mennyi pénzt emészt föl annak rendeltetésszerű karbantartása – nem meglepő módon prémiummárkák kerültek az élre, és japán márkák vannak a sor végén. A legjobb a Toyota, amely nemcsak a saját márkája, de a fiataloknak szánt Scion és a Lexus prémiummárka esetén is a piac legolcsóbbjai között van. Természetesen modellre lebontva is megvannak az adatok, itt meglepő módon egy nem prémiumautó, a Chrysler Sebring vezet a BMW 328i előtt, a harmadik pedig a Nissan Murano. A legolcsóbban fenntartható autók 20-as listáján csak japán és dél-koreai típusokat találunk, élen a Toyota Priussal, amelyet a Kia Rio és a Toyota Camry követ.

Azt is megnézték a felmérés során, hogyan változik a karbantartási költség a jármű öregedésével együtt, és arra a következtetése jutottak, hogy 10 éves korig folyamatosan emelkedik a költség, majd ott hirtelen megugrik, és úgy 15 éves korban eléri a csúcsot, amikor is évi 2000 dollár körül mozog. Ez annak köszönhető, hogy az újautó vásárlója abbahagyja a költést, amikor már ki akar szállni az autójából, ezért a következő tulajdonosnak több pénzt kell költenie, illetve ekkor már az életkorból adódóan egyéb hibák – karosszéria rozsdásodása – javítása is jelentkezik.

Márkákra lebontva megvan az is, mi a leggyakoribb hibaok: benzinpumpa, ablakemelő, akkumulátorok, kerékcsapágy, hűtőfolyadék-szivárgás – nem csak elektronikus alkatrészekkel vannak problémák.

Azt is sorba állították, melyik márkáknál fordul elő, hogy nem indul az autó, itt az amerikai gyártmányok viszik a prímet, élen a Hummer-rel, amit a Mercury majd a Chrysler követ. Autóra lebontva már a Hyundai Tiburon vezet, majd a Dodge Caravan és a Ford F-250-es jön. Mármint nem jön, hiszen nem indul.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!