Az őzek násza, üzekedése fokozott veszélyt jelent az autósokra.
– Ebben az időszakban nem ésszerűen, hanem ösztönszerűen viselkednek az állatok. A nap bármely időszakában bárhol, bármikor számíthatunk felbukkanásukra, nemcsak a táblával jelölt helyeken – mondta lapunknak Száraz Zoltán, a Völgységi Természetbarát és Vadász Egyesület (VTVE) elnöke. Az állatok felbukkanására leginkább reggel, az öttől kilenc óráig terjedő időszakban számíthatunk. Ilyenkor még fokozottabb figyelemmel közlekedjünk! Az őzek egész évben ezt a három-négy hetet várják, idegesebbek, főleg ha sutát hajtanak.

A szakember szerint az autósokra leselkedő veszély egészen augusztus közepéig fennáll. Száraz Zoltán azt tanácsolja, ha elütünk egy vadat, mindenképpen hívjuk ki a rendőrséget, ugyanis a hatóság tudja értesíteni azt a személyt, aki vadászatra jogosult a közút mentén. A tenyészállat kárát a területileg illetékes társaság, a gépjárműét az autó tulajdonosa viseli. Az esetről jegyzőkönyvet készítenek, megvizsgálják a sofőr felelősségét, majd értesítik a vadászatra jogosult személyt, amelynek képviselője általában elszállítja a tetemet. Ha a vad nem múlt ki, akkor megadja neki a kegyelemlövést.

Nem mindig egyértelmű, ki a felelős. Ezekben az esetekben figyelembe kell venni, hogy közúton vagy gyorsforgalmi úton történt-e a baleset, ugyanis a kettőre különböző szabályok vonatkoznak. A vadászati törvény azt mondja ki, hogy a vadászatra jogosult köteles kérni a tábla kihelyezését, ha tudja, hogy a vadak balesetet okozhatnak. Ha a vadász nem tett eleget a kötelességének, ez nem történik meg, akkor felróható magatartásnak számít a bíróságon.

A suták és az azokat követő vagy egymást kergető bakok nem olyan elővigyázatosak, mint az év többi szakaszában, így gyakran ugornak ki az autók elé. Feltétlenül figyelembe kell vennie az autósoknak a vadveszélyre figyelmeztető közúti jelzéseket. Egyetlen megoldás ilyenkor a vészfékezés, a kormányt semmiképpen sem szabad félrerántani. A vad elütése még mindig kisebb veszélyforrás, mintha az autó lemenne az útról, vagy frontálisan ütközne egy szemből érkező járművel.

– Egy vad élete nem ér annyit, mint az emberé. Inkább az állományban keletkezzen kár, mint hogy emberéletek kerüljenek veszélybe – fogalmazott a VTVE nemrégiben megválasztott elnöke. – A dudát semmiképp ne nyomják a vezetők, ettől még zavartabb lesz az állatok viselkedése, még inkább fennáll a veszélye annak, hogy kiugranak az úttestre.
A vadász szerint, ha valaki elüt egy őzet – s csak a gallytörő sérült –, ne vigye haza, mert lopásnak számít. Van olyan bak, amelynek értéke akár 1800 euró is lehet, ebben az esetben már bűncselekmény kategóriába tartozik az eltulajdonítása.

Ősszel a szarvasbikák keresnek párt

Az őzek násza után újabb veszélyforrás leselkedik majd az autósokra: szeptembertől októberig tart a szarvasbőgés. A gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái bőgéssel hívják fel magukra a tehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Mivel a nagyvad nappal pihen, leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák. A szarvasbőgés fokozott veszélyt jelent az utakon is, mert a bikák ilyenkor gyakrabban változtatnak helyet, a kirándulók, gombászok jelenléte is mozgásra ösztönzi a vadat.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!