Az összkerékhajtással Kia Sportage esetén az első ülések között elhelyezett forgókapcsolóval lehet választani, milyen módon működjenek az elektronikus beavatkozók, amivel különféle talajviszonyokhoz lehet alkalmazkodni. Ezek a Snow – Hó, Mud – Sár és Sand – Homok, amelyeket most gyakorlati példákkal mutat meg a brit forgalmazó.

Snow – Hó
A csúszós talajon előrehaladás segítése érdekében az elektronika korlátozza a motorteljesítményt és igyekszik a lehető legegyenletesebben elosztani a nyomatékot a kerekek között, a kipörgésgátló alacsony fékerővel avatkozik be szükség esetén, az automatikus váltó alacsony fordulaton kapcsol fel. Az autó sí/hódeszka-szállító tetőtartót kapott, amelynek eléréséhez fellépők kerültek a küszöb mellé, az utas- és csomagtérben gumiszőnyeg könnyíti meg a takarítást. A csomagtérbe került egy vízzáró tárolódoboz, amiben a latyakos csizmák szállíthatóak. A téli abroncsok mellett a téli közlekedést megkönnyítő kiegészítőkkel is ellátták ezt a Sportage-et.

Mud – Sár
A brit időjárást figyelembe véve azt a felhasználási területet találták meg, hogy az esőtől áztatott fesztivál-területeken is magabiztosan mozog így az autó. Automatikus váltónál magas fordulaton üzemel a motor, hogy legyen elég nyomatéka, finomabban szabályozza a nyomaték-elosztást a központi differenciálmű és erős fékezésekkel dolgozik a kipörgésgátló. Ez az autó kerékpárszállító tetőtartót és annak használatát megkönnyítő oldalsó fellépőket kapott, sárfogók kerültek a kerekek mögé, gumiszőnyeg az utastérbe, a hátsó lökhárító épségére kihajtható gumiszőnyeg vigyáz.

Sand – Homok
Nagy-Britanniánál maradva a tengerpartokon közlekedésre optimális ez az üzemmód, amelynél az automatikus váltó magasabb fordulaton tartja a motort, a lehető legegyenletesebben osztja el a nyomatékot az összkerékhajtás és erős fékezésekkel dolgozik a kipörgésgátló. Itt szörfdeszka-tartó került a tetőre, aminek az elérését fellépők könnyítik meg, az utas- és csomagteret gumiszőnyegek segítségével lehet könnyen takarítani, és a rend kedvéért itt piros matrica-dekort is használtak – a gyári kiegészítők között fehér és fekete színű dekormatricák is elérhetőek.