A martorelli gyár SEAT Leon gyártósorára szinte rá sem lehet ismerni. Ma már nem autókat gyártanak, hanem automata lélegeztető gépeket állítanak elő, hogy a COVID-19 válság közepette együttműködjenek a helyi egészségügyi rendszerrel.

Az autógyártásról a lélegeztető gépek előállítására rekord idő alatti átállás sok SEAT alkalmazott intenzív munkájának és egy nagyon erős hajtóerőnek, a szolidaritásnak az eredménye. „A projektben részt vevők mindegyikének az a motivációja, hogy a tudásunk révén tömegesen tudjunk gyártani életmentő berendezéseket.” – magyarázza Nicolás Mora, a SEAT Martorell gyártási területének képviselője.

A COVID-19 fertőzés következtében kialakult helyzet kezdete óta a SEAT-nál számos kezdeményezést tettek a vírus terjedésének megakadályozására. Így például a kórházaknak nagy igénye van anyagok és eszközök – például lélegeztető gépek – gyártására. A mérnökök egy csapata szorgalmas munkával 13 prototípust tervezett, amíg a végleges modell el nem készült.

A projektben a lélegeztető gép a SEAT-nál préselt fogaskerekekkel, a sebességváltó tengelyekkel és az ablaktörlő adaptált motorjával ölt formát. A cél az volt, hogy a lehető legmagasabb színvonalú lélegeztető gépet készítsék el, és az eredmény az OxyGEN lett. A gépet a Protofy.XYZ-vel együttműködve tervezték, és az összeszerelés a SEAT létesítményeiben folyik.

A különböző területekről a SEAT 150 alkalmazottja alakította át szokásos munkahelyét, hogy lélegeztető gépeket állítson össze ott, ahol korábban a SEAT Leon alkatrészeit szerelték össze. “Az alvázakat és az autóalkatrészeket összeszerelő gyártósort alapul venni illetve azt lélegeztető gépeket összeszerelő sorrá alakítani hosszú és nehéz munka volt, amelyhez a cég több területét is be kellett vonni, de azért ezt nekünk sikerült egyhetes rekord idő alatt megtennünk” – mondja Sergio Arreciado a SEAT Gyártási folyamattervezési részlegéről. Minden lélegeztető gép több mint 80 elektronikus és mechanikus alkatrészből áll, és alapos minőség ellenőrzésen megy keresztül ultraibolya fénnyel történő sterilizálással.

A lélegeztető gép jelenleg hosszan tartó tesztelésen megy keresztül a jóváhagyási folyamat részeként. Eközben a gyártósor továbbra is működik, köszönhetően azoknak az alkalmazottaknak, akik fáradhatatlanul dolgoztak ezen a projekten. “Csak annak tudata, hogy megpróbáltunk segíteni és egy életet megmenteni, megérte a munkát” – mondja Francesc Sabaté, a SEAT kutatási és fejlesztési részlegének munkatársa.

Ennek a projektnek az eredménye a munkatársaink szolidaritásának és számos olyan cég és szervezet együttműködésének köszönhetően jöhetett létre, akiknek és amelyeknek a SEAT szeretne köszönetet mondani részvételükért, különös tekintettel a Spanyol Gyógyszer- és Egészségügyi Termékügynökségre. Az együttműködő cégek és szervezetek: Protofy.XYZ, CMCiB, University of Barcelona, Recam Laser, Doga Motors, Luz Negra, Ficosa, Bosch, IDNEO, Secartys, LCOE.