Oroszországban 2017-től kötelező lesz az összes újonnan eladott autóba olyan fedélzeti egységet szerelni, ami a saját Glonass műholdas rendszerrel képes kommunikálni. A lépés hivatalos indoklása az, hogy a balesetet szenvedő jármű így képes lesz automatikus segélyhívásra, amely különösen a ritkán lakott régiókban jelenthet javulást a mentőegységek reagálási idején, de most a rendszer újabb funkcióira derült fény – amelyek közül az egyiknek különösen nem örülnek az emberek.

Hasznos, hogy a rendőrség képes lesz letiltani az ilyen fedélzeti egységgel szerelt autók motorját, amivel véget vetnek az autós üldözéseknek. Ez szép és jó, de van még egy apróság, amitől hirtelen nagyon megijedtek az emberek: a fedélzeti egység 50 cm-es pontossággal képes a valós idejű helymeghatározásra, tehát pontosan tudja, mikor és hol van az autó, milyen sebességgel halad. Egyelőre arról van szó, hogy ezt az információt csak abban az esetben használják a rendőrök, ha a gyorshajtáson kapott autós fellebbez a büntetése ellen, de igazából azt is jelenti mindez, hogy csak programozás kérdése, és az autó jelentse fel a gyorshajtót automatikusan. Szóval amíg nálunk a VÉDA kamerarendszert telepítik, Oroszországban képesek lesznek (bár ígérik, nem teszik…) az emberek saját autóit felhasználni ellenük sebességmérésre.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!