Jujiro Matsuda a nehéz anyagi helyzetben lévő Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. céget 1920-ban vásárolta fel, és a korábban parafa-gyártással foglalkozó vállalkozás új profiljának a szerszámgyártást tette meg. Mindig is érdeklődött a járművek iránt, de csak 1931-ben dobták piacra az első modellt, a háromkerekű MazdaGo teherautót; az első személyautó, az R360-as csak 1960-ban debütált.

1958-ban debütált a D-sorozatú teherautó, amely 1964-ben E-sorozatként, majd 1971-től Titan-ként gyarapította a választékot. 1966-ban jött a Familia technikáját használó, farmotoros Bongo kisteherautó, amelynek 1983-ban bemutatott generációja aztán E-sorozatként jött Európába. A kilencvenes években volt egy röpke pillanat, amikor Európában a magyar piac volt a legnagyobb felvevője az E-sorozatú haszonjárműnek, a Mazda pedig annyira figyelt az itteni vásárlók igényeire, hogy a modellfrissítésnél az itteni vásárlók tapasztalatait-kívánságait vették figyelembe. Ezt a modellt egészen 2018-ig gyártásban tartották folyamatos fejlesztésekkel, például 2016-ban kapott négykerék-blokkolásgátlót…

A klasszikus platósok piacára az 1961-ben bemutatott B1500-al lépett be a Mazda, az 1965-1977 között gyártott második generáció különlegessége a Wankel-motor volt, amely pont az olajválság idején került piacra, és a kis méretéhez és 110 lóerős teljesítményéhez túlzónak bizonyult a 14,3 l/100 km-es átlagfogyasztás. A B-sorozatú Mazdát forgalmazták Ford Courier néven az Egyesült Államokban, ebből lett aztán az a Ranger pickup, amely az utolsó két Mazda-pickup, a BT-50-es alapját adta.

Az utóbbi években a kei-kategóriás Scrum (átmárkázott Suzuki Carry) mellett a Bongo (átmárkázott Toyota Hiace) és a Titan (átmárkázott Isuzu Elf) jelentette a Mazda haszonjármű-választékát, de tavaly csak 10 190 példányt tudtak eladni ezekből. A Mazda  egyszerűen úgy ítélte meg, hogy nem éri meg ennyi autóért fenntartani a haszonjármű-piacon való jelenlétet, ezért a modellév-váltáskor, azaz a 2020. augusztusában esedékes a nyári gyárleálláskor abbahagyják a haszonjárművek forgalmazását.