Egy zimbabwei férfi egy évvel ezelőtt 490 eurónak megfelelő összeget fizetett azért az 1976-ban gyártott Toyota Hilux pickupért, amelyet a dél-afrikai rendőrség azonnali hatállyal lefoglalt, amikor megállította.

Csak a japán márka legendás megbízhatóságának és egy jó adag szerencsének köszönhető, hogy az autó eddig húzta. Nincs egy rozsdamentes/nem sérült eleme a karosszériának, az autó nem rendelkezik hátsó világítással, elöl ugyan vannak fényszórók, de azok se működnek. Az összes gumiabroncsnak már kilátszott a fémváza, a váltóban csak két előremeneteli fokozat fogaskerekei vannak meg.

A benzinellátásról egy, az ülés (ami nem volt lecsavarozva, csak berakták a fülkébe) mögött tartott, kilyukasztott (nehogy vákuum keletkezzen) üdítős palack szolgált, amely mellett centikre futottak a házilag összesodort elektromos vezetékek. A rendőrség egy ép elemet talált az autón: a szélvédő még használható. Az autót elkobozták, a zimbabwei sofőrt megbüntették. A BBC Top Gear műsorának se sikerült elpusztítani a Toyota Hiluxot, ami 36 év afrikai használatot is túlélt. Vajon a dél-afrikai rendőrség bezúzza, vagy elrettentő példaként/technikatörténeti emlékként megtartja az autót?

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!