Több száz aláírást gyűjtöttek a szigetvári Széchenyi utca lakói az elmúlt hetekben. Céljuk, hogy történjen már valami a jelentős forgalomterhelésű, igen rossz minőségű burkolattal rendelkező útszakaszon, amely most már évek óta megkeseríti az életüket.
– Sok éven keresztül jó volt az út – mesélte Gomolya Róbert. – Aztán a különböző bekötési munkálatok során az egységes úttömböt felcsíkozták gyönyörűen öt csíkra, majd tovább és tovább. Ha egy kamion elmegy az úton, nálunk már remeg a fal, az ágy, de még a mellékhelyiség is. Az otthonunk úgy, ahogy van, repedezik.
Az út rossz minőségét a felmérések is igazolták, a lakók pedig állítják: folyamatos földrengésben élnek. A jelenség manapság már nemcsak az utcafronton épült házakat, hanem a távolabbi utcákat is érinti.
– Tragédia, hogy ebben nőnek fel a gyerekeink – teszi hozzá Gomolya Róbert.
Az aláírásokkal együtt egy levelet is küldött most a szigetvári önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, illetve a Magyar Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának és a megyei igazgatónak. Ebben emlékeztetnek, hogy a városon áthaladó 6-os számú főközlekedési út egyik szakaszát a közútkezelő még 2014-ben felújította, és a szükséges útpadka-helyreállítási, aszfaltozási munkálatokat elvégezte. Ám a főút Széchenyi utcát érintő szakaszának helyreállítása már több év óta, az ígéretek ellenére sem történt meg, az úttest teljes szerkezetében mind hossz-, mind keresztirányban széttöredezett, a rajta haladó járművek szinte pattognak az úttesten. Az útvonal ezen szakaszán több mint száz lakóingatlan található, melyek jó része közvetlenül, zöld terület nélkül érintkezik az úttesttel.
– Az itt élő emberek minden előnyével és hátrányával együtt elfogadják a főút közelségét, ami jelentős forgalomterhelésű, a saját méréseink alapján nemegyszer meghaladta a napi tizennyolcezer gépjárműszámot – mutatott rá dr. Vass Péter polgármester.
Többször is megígérték a felújítást
Az érintett, több kilométer hosszú szigetvári közútszakaszon az évek során több közmű építése történt meg a föld felszíne alatt, ezeket követően sávos helyreállítások valósultak meg, de a nagy forgalomterhelésből adódóan a burkolat több helyen is megsüllyedt. A lakók több ízben jelezték már az önkormányzatnál, hogy a nap 24 órájában földrengés-szerű zajokat és mozgásokat tapasztalnak, miközben lakóingatlanjaik folyamatosan repedeznek és károsodnak. Ráadásul az épületek az alapjaikban remegnek, lassan lehetetlenné válik az ott lakók mindennapi élete. Többen életük munkáját látják romokba dőlni. Dr. Vass Péter polgármester emlékeztetett: a korábbi években többször elhangzott ígéret az érintett útszakasz 11,5 tonnás teherbírású megerősítésére vonatkozóan, de ezek a megerősítési, kivitelezési munkák a mai napig nem kezdődtek meg. Most a felújítással közvetlenül érintett lakók által aláírt aláírásgyűjtő ív figyelembevételével kérik mindezt a hatóságoktól.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!