Az orosz fegyveres erőknél már évek óta használják a GAZ által gyártott Tigr terepjárót, amelynek úgy tűnik, most indul a civil karrierje, miután az orosz miniszterelnök-helyettes, Dimitrij Rogozin vásárolt egyet magának. Mindezt azért, hogy bizonyítsa a honfitársainak, hogy nem kell feltétlenül külföldi luxusterepjárót vásárolniuk…

A hírek szerint szeptember végére készül el az autó, amely ötajtós karosszériát kap. Elhagyják a páncélozást, az első sorba elektromosan állítható üléseket szerelnek, a híradástechnikai eszközök helyére luxusextrákat építenek, úgymint légkondicionáló, és gyakorlati okokból van tolatókamera is. A katonai változatnál nem alapfelszerelésnek számító fűtést is megkapja a civil változat. Persze a gyár hajlandó kényelmi extrák nélkül vagy akár páncélozással is leszállítani az autót, ami minden esetben megtartja a központi keréknyomás-szabályozó rendszert.

A GAZ Tigr biztonsági felszerelései egyébként hiányosnak mondhatóak, nincs se blokkolásgátló, se légzsák; a (páncélozás nélkül) 4,7 tonnás saját tömeg mellett úgy tűnik ilyesmiket nem tartanak szükségszerűnek. Mivel a katonai változattal szemben a civil modellben nem a megbízhatóság hanem a nagy teljesítmény a fő szempont, BMW turbódízelt szerelnek a motortérbe, ami 160 km/órás csúcssebességre tudja gyorsítani az 5,16 méter hosszú, 2,3 méter széles és 2,15 méter magas karosszériát. Dimitrij Rogozin egyébként a hírek szerint nem Moszkvában fogja használni a GAZ Tigr terepjáróját, hanem vidéki birtokán.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!