Az összesen 2109 alkalmazottat foglalkoztató Grugliasco-ban található egykori Bertone, aktuálisan Maserati gyárban 209 ember lépett sztrájkba a FIOM (Federazione Impiegati Operai Metallurgici) szakszervezet felhívására, a munkakörülmények ellen tiltakoznak. És ez az, amit a sajtóközlemény szerint a Fiat-Chrysler Automobile egyszerűen képtelen megérteni.

Talán segítené a helyzet tisztázását, hogy az autógyár nem mellébeszél. A szakszervezet konkrétan megemlíti, hogy nem elégedett azzal, hogy megakadt a kollektív szerződés tárgyalása és az augusztusi szabadságolást is veszélyben látják – a Fiat a múlt héten jelentette be, hogy tovább növelik a Maserati termelési számokat.

Az FCA szerint a munkások a világ egyik legmodernebb autógyárában dolgozhatnak, nagyjából 1 milliárd eurót költöttek az új szerszámgépekre és az átalakításra, az itt készülő luxusautók 90 százalékát exportálják, és különben is szeptembertől újabb 500 munkás kezd majd dolgozni. Ezek után semmi okuk nincs arra, hogy sztrájkoljanak. Ez a tények hibátlan felsorolása, de valahogy nem fedezhető fel még utalás sem arra, hogy érdemben foglalkoznának a szakszervezet által felvetett kérdésekkel – kollektív szerződés, nyári szabadság -, csak bagatellizálni próbálják a munkabeszüntetést azzal, hogy elárulták, mindössze 11 autóval csökkent a termelés.

Tán csak nem ugyanazok fogalmazták meg ezt a Maserati sajtóközleményt, akik a fájóan rosszul manipulált Maserati-gyártásjubileum sajtófotót is elkészítették?

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!