A GAZ személyautó- és tehergépjárműgyárat 1929-ben alapították, és 1932-ben, a termelés megindulását követően már elkezdték felépíteni azt a gyűjteményt, ami a későbbi múzeum alapját jelentette. A céget a hatvanas években vezető Ivan Kiszeljev 1964 őszén adott utasítást a Múzeum létrehozására, és egy évvel később, 1965 október 10-én megnyílt a gyűjtemény a nagyközönség előtt.

Azon nem szabad csodálkozni, hogy eleinte az volt a tárlat középpontjában, hogy a szovjet munkások hősies tetteikkel hogyan járultak hozzá a különböző hadi járművek megépítéséhez, amelyek segítségével aztán megnyerték a háborút. Az eredeti üzemcsarnokból 1981. decemberében a gyár képzési központjába költözött át a mintegy 40 000 darabos – levél- és dokumentumtár is része a gyűjteménynek – kiállítás.

1984 januárjában adták át azt az új, 1700 négyzetméteres épületet, ahol mind a mai napig megtekinthető a gyűjtemény, ekkor már Autók és alkotók volt a mottó és a termékek kerültek a középpontba. Évente mintegy 20 ezer ember keresi fel a GAZ Múzeumot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!