Nem sokáig készül az itt látható formában a Proton Perdana nevű luxusautó, a most 2,0 és 2,4 literes szívó benzinesekkel bemutatott autó jövőre új fejlesztésű turbómotorokat kap – siettek a piacra dobással, mert épp komoly válságból tér vissza a cég, és meg akarják mutatni a piacnak és a befektetőknek, hogy érdemes a bizalomra.

Túlságosan sok fejlesztőmunka nem kellett, hiszen az eddig is a Proton által licencben gyártott Honda Accord alapjára raktak egy nagyobb méretű karosszériát, amely 5,02 méter hosszú, 1,85 méter széles és 1,48 méter magas, a tengelytávolság maradt 2,8 méter. Nem vitték túlzásba a krómdíszek alkalmazását, de nem is spóroltak velük, van normál és sportos megjelenés is, utóbbinál extra alsó toldatokat és szolid légterelőket alkalmaznak. Egy hibát elkövettek a Proton formatervezői, a kamu kipufogó-végződéseket is karosszériaszínűre fényezték…

A 2,0 literes Honda motor 154 lóerős, a 2,4-es 178 lóerős, mindkettőt 5 fokozatú automatikus váltóval párosítják. Utóbbit váltja majd jövőre a Proton saját fejlesztésű NE01-es 2,0 literes turbómotorja, amely 184 LE/245 Nm-es teljesítménnyel és fokozatmentes automatikus váltóval kezd majd a piacon, később nagyobb teljesítményű változata is lesz. Az alapváltozat ára 7,8 millió Ft-nak megfelelő ringgit, a csúcsmodellért 9,5 millió Ft-nyi ringgitet kérnek. Éves szinte mindössze 7000 példány gyártásával számolnak, eddig már 900 előjegyzést gyűjtöttek, szóval teljesíthetőnek tűnik a terv.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!