A veteránokon belül a Mercedes különlegesebb típusainak ára nagyon megugrott az utóbbi években, de még így is nagyjából az átlagos árszint dupláját jelenti, hogy a Bonhams árverésén 49 450 eurót, azaz nagyjából 15,5 millió Ft-ot fizetett egy, névtelenséget kérő vásárló Nicolae Ceaușescu 1973-ban gyártott Mercedes SL 350-eséért.

A román állam a diktátor több más vagyontárgyával együtt 1999-ben értékesítette ezt az autót, amely ekkor 4038 km-es futásteljesítménnyel rendelkezett. A második tulajdonos a következő nyolc évben több mint 13 000 km-t használta az autót, amelyet 2007-ben leállítottak. Az árverést megelőzően tökéletes műszaki állapotra hozták az autót, egyedül a kesztyűtartóba épített, korábban hatástalanított rövidhullámú rádiót nem javították ki – annak beépítéséhez a román titkosszolgálat ragaszkodott.

Messzemenően gyári állapotú az autó, még az abroncsok is azok, amelyeken 1973-ban a gyárból kigördült. A dokumentáció is teljes, beleértve a román állam által kibocsájtott igazolást arról, hogy az ország egykori diktátora volt az első tulajdonos. A Mercedes SL 350-es értékesítéséből származó  bevétel teljes egészében a Crosscause elnevezésű, gyermekeket segítő jótékonysági szervezet javára megy.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!