A Volkswagen 4,5 milliárd euróért vásárolja meg a Porsche autógyár fennmaradó 50,1 százalékos tulajdonrészét, amely ügylet 1,5 milliárd eurós adókötelezettséget eredményez, amit a Baden-Württembergi Pénzügyminisztériumnak kell megfizetni. Azonban ehhez nagyon nincs kedve az autógyártónak, és most rájöttek, hogyan kerülhetnék el mindezt.

Eredetileg azt tervezték, hogy a Porsche és a VW alapít egy közös holdingot, amely 2014-ig (a bejelentéstől számított 2 évig) kezeli a részvényeket, ez idő után ugyanis már adómentesen végrehajthatták volna a részvény adásvételt. Azonban egy két év párhuzamos működést jelentett volna, azaz felesleges pénzkidobást. Azt találták ki a könyvelők, hogy nem egyszerűen megvásárolják a Porsche Holding részvénytársaságtól az autógyárat jelentő Dr. Ing. h. c. F. Porsche részvénytársaságot, hanem a 4,5 milliárd euróért cserébe adnak 1, azaz 1 darab Volkswagen-részvényt. Ezzel ugyanis a Porsche Holding része lesz a Volkswagen birodalomnak, és nem adásvételről, hanem egyszerű, adómentes átszervezésről van szó pénzügyi tekintetben. A nagy zsugázás közben azért még mindig folyik a pénzügyi alapok pere, amelyben idő közben kiderült, 610 milliárd forint a perösszeg.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!