Az utóbbi évek nem csak autóiparon belüli, hanem világszintű legnagyobb kartellbotrányában folyamatosan szabja ki a büntetéseket az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, most két japán beszállító egyezett bele abba, hogy kifizeti a rá kiszabott büntetést.

A Yazaki Corporation 470 millió dollárt fizet, ezen felül négy igazgatója hamarosan megkezdi 15-hónaptól 2 évig terjedő börtönbüntetésének letöltését. A 23 százalékban a Toyota tulajdonában lévő Denso Corporation 70 millió dollárt fizet, itt egy igazgatót se ítéltek börtönre.

Korábban két japán cég már fizetett 120 (Yazaki) és 200 millió (Furukawa Electric) dollárt, és még folyamatban van az ügy. A hatóság gyanúja szerint már egy évtizede tartott az árrögzítés, amely megakadályozta az autók árának csökkenését. Érdekes módon az USA csak akkor kezdett el foglalkozni az üggyel, amikor a GM felvásárlása és a Chryslernek adott több milliárd dolláros segély révén mag is érdekelt lett az autóiparban.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!