Brendan Joyce 17 éven át dolgozott a 17 bristoli kórház jótékonysági adományait kezelő Above and Beyond nevű jótékonysági szervezetnél, és már jó néhány éve saját magának irányított át pénzeket – amellyel aztán vásárlószenvedélyét elégítette ki. A kárösszeg 562 029,51 brit font, ami napi árfolyamon számolva 206 681 824 forint. Állítólag akkor kezdődött az egész, amikor 2005-ben rövid időn belül elhagyta a felesége, és meghalt az édesapja is.

Ebből a hatalmas összegből jellemzően internetes árveréseken vásárolt, nem is annyira az aukció tárgya volt a fontos neki, hanem annak megnyerése. Az évek során összesen 105 autót vásárolt így meg, ezek között vannak veteránok, de jelentős részük (a magas fenntartási költségek miatt) gyakorlatilag értéktelen autó Nagy-Britanniában. Azért nem derült ki korábban a szenvedélye és az ezzel kapcsolatos sikkasztás, mert nem otthon tárolta az autókat, azoknak Bristolban és környezetében 80 garázst bérelt, egyedül ezek havi bérleti díja 4200 font, durván 1,5 millió forint.

Tavaly július 21-én tartóztatták le, most született meg az ítélet, részletes vallomása miatt „csak” 3 év letöltendő börtönbüntetést kap az egykori könyvelő. Készpénzt nem találtak nála, egy családi ház (amely tele van aukciókon vásárolt kacatokkal) és a korábban már említett 105 darab autó az, amit le tudtak foglalni. Ebből próbálják majd meg enyhíteni az okozott kárt, de az autók jelentős része eladhatatlan, bezúzásuk további költségekkel jár majd.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!