Az oroszországi gépjármű-kereskedők szövetsége meglehetősen furcsa módját választotta annak, hogyan képviselje tagdíjat fizető partnereinek érdekeit. Azt mondják, a törvényhozásnak olyan jogszabályt kellene elfogadnia, amely megtiltaná, hogy egy magánszemély értékesítse a tulajdonában lévő gépkocsit, a tulajdonosváltást csak autókereskedésen keresztül intézhessék.

A ROAD nevű szervezet előterjesztése szerint rengeteg olyan korábban karambolban sérült autó van ma forgalomban, amelynek előéletéről semmit nem tud a reménybeli vásárló. Az ilyen járművek kiszűrésén kívül az is az autóvásárlók érdekét szolgálja, hogy amíg egy kereskedésnek garanciát kell vállalnia az értékesített gépkocsi után, addig egy magánszemély mentesülhet a felelősségvállalás alól, ha azt a szerződésben kikötik. Ha ez nem is valósul meg, akkor legalább egy olyan, ma még nem létező adatbázis létrehozását javasolják, amelyben az autóval kapcsolatos események (műszaki vizsga, biztosítói kárkifizetések) szerepelnek.

A gépjármű-kereskedők szövetségének egyébként az a legnagyobb baja, hogy amíg a fellendülés tartott, finoman szólva is hanyagolták a használtautó-piacot, jelenleg 6 százalékos a ROAD szövetség tagjainak a részesedése ebben a szegmensben, de egyébként is alacsony, 20-30 százalékos az kereskedéseken keresztül történő forgalom az oroszországi használtautó-piacon.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!