Egyre kevesebb háztartás engedheti meg magának új autó beszerzését, ezért az érdeklődés az elmúlt évben egyre inkább a használtautó-piac felé fordult. A növekvő keresletet mutatja, hogy a vezető autós portál, a Használtautó.hu oldalain a tavalyi év hasonló időszakához képest jelenleg 55 százalékkal több keresést regisztrálnak. A járművet keresők dolgát nem csupán a növekvő érdeklődés nehezíti, hanem a kínálat 8 százalékos visszaesése is. Nem meglepő tehát, hogy májusban is folytatódott a használtautó-import dinamikus bővülése.

„A tavaly júniusi mélypont után erőteljesen megnőtt az érdeklődés a használtautó-piacon: míg tavaly júniusban alig 13 millió hirdetésletöltést regisztráltunk, az év eleje óta a keresések száma stabilan havi 20 millió felett alakul – mondta Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Ezzel párhuzamosan gyorsabban is kelnek el a meghirdetett járművek: adatbázisunk szerint a tavalyi 36 helyett átlagosan 24-25 nap alatt sikerül eladni egy személyautót.”


A számokból az is kiderül, hogy a hazai tulajdonosok jobban ragaszkodnak meglévő autóikhoz. Folyamatosan csökken ugyanis a meghirdetett használt járművek mennyisége: a Használtautó.hu százezres hirdetési állományában jelenleg megtalálható mintegy 73 ezer személyautó 8 százalékkal marad el a 2012 májusi volumentől. Ez a fő oka annak, hogy az euró kedvezőtlen árfolyama ellenére csúcson van a használtautó-import: idén május végéig már közel 25 ezer használt személyautót helyeztek forgalomba, 22 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

A legkeresettebb évjáratokat vizsgálva megállapítható, hogy az érdeklődők a korábbinál jobban figyelembe veszik a realitásokat, és a többség immár az idősebb autók között keresgél.


Májusban a 2002-2006 közötti évjáratok hirdetéseit böngészték a legtöbben, évjáratonként több mint 1 millió letöltést végezve. Mindez szinte teljesen igazodik a hirdetett járművek kor szerinti megoszlásához. Egyre többen keresik ugyanakkor az újszerű használt autókat is, amelyek legdrasztikusabb értékvesztését az első tulajdonos már elszenvedte. Mivel az újautó-piac mélyrepülése miatt kevés ilyen autót hirdetnek, a letöltött hirdetések száma sem magas ebben a kategóriában, ugyanakkor az egy hirdetésre jutó kattintások száma messze ebben a korcsoportban a legnagyobb.

Szezonális csúcson a használtmotor-piac

A használt járművek között a legnagyobb szezonális eltéréseket a használt motorkerékpárok piaca produkálja. Értelemszerűen a tavaszi hónapokban a legaktívabb ez a szegmens. Miközben a Használtautó.hu oldalon meghirdetett motorkerékpárok száma az év eleje óta több mint 14 százalékkal bővült, májusban a keresések száma 85 százalékkal haladta meg a tavaly év végi szintet.

A motorkerékpárok kínálatából három márka emelkedik ki: a Honda, a Yamaha és a Suzuki, együttesen a teljes kínálat 45 százalékát adva. Természetesen az érték szerinti két palettavégen más márkák is megtalálhatók: míg a 7-10 milliós szinten a Harley Davidsonnal és a BMW-vel találkozunk a leggyakrabban, addig a lista alján sokszor már 10-20 ezer forintért is elvihető, a KGST időszakából fennmaradt járművek (Riga, Babetta, Simson, Romet Komar, Jawa, MZ) szerepelnek. Ezek között is sok ugyanakkor az értékesebb, már veterán motorkerékpár.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!