Nyár elejére ismét csúcsra ért a kabrió autók piaca. A Használtautó.hu adatai szerint a szezonon kívüli hónapokhoz képest másfélszeresére ugrott a nyitott utasterű autók kereslete és kínálata egyaránt. A kínálatban szereplő autók 40 százaléka három márka, a BMW, a Volkswagen és a Mercedes képviselője. A legmagasabb áron, több mint 65 millió forintért egy Ferrarit hirdetnek, de már 100-150 ezerért is találunk működőképes példányokat a hazai piacon.


„Míg télen minden tizenötödik, a nyári hónapokban minden tízedik használtautó-keresést kabrió autóra indítanak – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. – A kínálat a kereslettel párhuzamosan mozog: ezekben a hónapokban havonta 3 300 kabrióhirdetés jelenik meg, ami másfélszerese a szezonon kívüli értéknek.”


A kivitelt vizsgálva a vászontető és a nyitható keménytető aránya a kínálatban 60-40 százalék. Bár sokan a keménytetős változatokat biztonságosabbnak tartják, egy, az ADAC által a közelmúltban elvégzett borulásos teszt azt mutatta, hogy a legfontosabb szempont a tető berogyásának megakadályozására nem a tető anyaga (amely az esetek jó részében amúgy is fel van nyitva), hanem a szélvédőt is tartó A oszlop megfelelő szilárdsága.

A használt kabriók kínálatát legnagyobb részben német gyártmányú autók teszik ki. A három leggyakoribb márka: a BMW, a Volkswagen és a Mercedes alkotja a teljes kínálat 40 százalékát, de 6-6 százalékkal van jelen a palettán az Opel és az Audi is. Az eladásra kínált kabriók átlagéletkora 12,5 év, ami gyakorlatilag megegyezik a teljes hazai használtautó-kínálat átlagos korával. A kabriók 4,5 százaléka veterán korú, egy-egy megfelelően karbantartott példány egy bizonyos kor felett jelentős felárral értékesíthető. A jelenleg kínált legidősebb példány egy 78 éves, kitűnő állapotnak örvendő Fiat Topolino.


További legek a kínálatban

A kabrió kategória egyfajta luxusérzéssel párosul, ami egyrészt abból is következik, hogy jelentős részüket második vagy harmadik autóként, szezonálisan üzemeltetik. Ugyanezt az érzést erősíti az a tény is, hogy az ilyen kivitellel meghirdetett összes autó átlagára csaknem eléri a 4 millió forintot, ami több mint 2 és félszerese az összes meghirdetett személyautó alig másfél milliós átlagárának.

A kabriók közül jelenleg a legtöbbet – több mint 65 millió forintot – egy Ferrari 458 Italia Spider automata váltós autóért kérnek. A legerősebb, csaknem 800 lóerős példány, egy Ford Mustang Eleanor Shelby ugyanakkor már kevesebb mint húszmillióért is a miénk lehet. A paletta másik végén 120-150 ezer forintért már válogathatunk huszonéves kabriók között. Igaz, ezen az árszinten a legtöbbször valamilyen hiányossággal is számolnunk kell – jobb esetben az érvényes okmányok hiányával, rosszabb esetben valamilyen műszaki hiányossággal –, amelyek pótlása jelentősen növelheti a végső vételárat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!