A negyedik negyedévben ismét jelentősen emelkedett a Használtautó-index. Miközben tovább bővült a belföldi használtautók adás-vételének száma, az állomány folyamatos öregedése ellenére az átlagár is egy százalékkal magasabban alakult, mint az előző negyedévben. Ennek eredményeképpen az adott időszakban elkelt használt autók összértékének változását jelző mutatószám 110,8%-ra emelkedett, ami a tavaly év végi értéket 6,8 százalékponttal haladja meg. A használtautó-piac további növekedésének alapját jelentő gépjárműpiaci szegmensek is kedvezően alakultak: miközben a használtautó-import tavaly meghaladta a 70 ezres darabszámot, az eladott új autók száma is közel 6 százalékkal, 56 ezer fölé emelkedett.

„Miközben a belföldön gazdát cserélő használtautók száma nő, az átlagár mértéke is másfél éve tartja korábbi szintjét, noha az állomány folyamatosan öregszik  – elemzi az adatokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Lassan, de folyamatosan növekszik a gazdát cserélő két év alatti használt autók volumene (portálunkon 2012-höz képest 40 százalékkal többen kerestek rá a legfrissebb évjáratú autókra), ezzel egy időben pedig az eladott új autókkal, illetve az importált használt autókkal váltott korábbi, idősebb gépjárművek is egyre érzékelhetőbb mértékben kezdik pörgetni a hazai használtautó-piacot.”

Növekszik az új és a használt autók forgalomba helyezésének volumene is

Míg két éve még az új autók forgalomba helyezése jelentette a hazai használtautó-piac fő utánpótlási forrását, az idén már egyértelműen a használtautó-importnak van nagyobb jelentősége.

Az utolsó negyedévben – évek óta első alkalommal – 15 ezer fölé emelkedett a forgalomba helyezett új autók száma, ezzel az előző évinél 6 százalékkal több, összesen 56 139 új személyautót vásároltak Magyarországon. Még szembetűnőbb a behozott használt autók darabszámának bővülése: az utolsó negyedévben már közel 20 700 személyautót hoztak be külföldről, így összességében 70 700 darab volt a tavalyi használtautó-import volumene. Ez az érték 32 százalékkal magasabb az előző évinél, és 125 százalékkal haladja meg a 2011-es mértéket.

Kilátások 2014-re

„Mivel a használtautó-import keretében átlagosan 9-10 éves autók kerülnek be az országba, a néhány éves járművek kínálatát csupán az újautó-eladások volumenének további bővülése tudná stabilan bővíteni. Ez a szegmens azonban a megtakarítások alacsony szintje és a csak lassan újrainduló finanszírozás miatt idén is csak szerény mértékben tud majd bővülni – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. – Ezért, miközben a használtautó-piac növekedése várhatóan tovább folytatódik, az átlagárak számottevő emelkedésére a járműpark korosodása miatt aligha számíthatunk.”

2013 IV. negyedév
Használtautó-index: 110,8 (+4,7 %)
Kínálati átlagár (ezer Ft): 1.498 (+0,9 %)

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!