A Használtautó-index értéke (97,4%) annak ellenére csökkent több mint három százalékpontot, hogy a regisztrációs adó kedvező változása nyomán az év elejétől ismét csúcsra jár a használtautó-behozatal. A belföldi tulajdonosváltások száma azonban jelentősen visszaesett, és a kínálati átlagár is az 1,6 millió forintos szint alatt ragadt. Az okokról és a további kilátásokról szól a Használtautó.hu alábbi elemzése.

„Amint az várható volt, az átírási illeték év eleji emelésével érezhetően lanyhult a használtautó-piac aktivitása – értékeli a számokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – A forgalmat azonban nem csupán ez az egy körülmény fogta vissza, a visszaesésnek komoly kínálati okai is vannak. Miközben ugyanis a meghirdetett 5 évnél idősebb autók száma kis mértékben emelkedett az adatbázisunkban, az 1-5 éves kínálat több mind 20 százalékkal lett alacsonyabb, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Bár az újautó-eladások száma a tavalyi évtől kezdve lassan, de folyamatosan nő, a néhány éves autók hiánya még sokáig fékezni fogja a használatutó-piac újbóli fellendülését.”

A használtautó-import önmagában nem tudja felpörgetni a piacot
Az év elején a legtöbb gépjármű-kategóriában jelentősen csökkent a regisztrációs adó mértéke. Mindez a várakozásoknak megfelelően tovább növelte az importált használtautók volumenét: az első negyedévben ez a szám több mint duplája lett (+116 százalék) a 2011 hasonló időszakában mért értéknek.

Ez a növekedés azonban két okból sem képes önmagában jelentős fordulatot eredményezni a használtautó-piacon: egyrészt a piac forgalmának továbbra is közel 90 százalékát a belföldi tulajdonosváltás generálja, másrészt a behozott autók mintegy kétharmada 5 éves vagy annál idősebb, 50 százalékának életkora meghaladta a 9 évet. Így az import a néhány éves autók iránti keresletet csak kis részben képes kielégíteni.

További kilátások 2012-re
„Jelentős elmozdulást az idei év további részében sem várunk – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. – A lakosság korlátozott forrásai miatt keresleti oldalon nem számíthatunk komoly erősödésre. Kínálati oldalon a gazdasági környezet javulása okozhat némi pezsdülést. Amennyiben például (mondjuk egy IMF-megállapodás nyomán) az euró árfolyamát sikerül 290 forint alatt stabilizálni, az további lökést adhat a használtautó-importnak, amely így komolyabb élénkítő hatást gyakorolhat majd a használtautó-piacra.”

2012. I. negyedév:

Használtautó-index: 97,4
Változás az előző negyedévhez képest -3,4 %

Kínálati átlagár (ezer Ft): 1591
Változás előző negyedévhez képest -0,7 %

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!