Fotó: Benkő Péter/Napló

Kontrát Károly országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy népszerű a rendezvény a városban, mert sok érdekességet bemutatnak a szervezők és a gyűjtők. A képviselő szerint a különleges esemény közkedvelt turisztikai program, mely nagy vonzerőt jelent Balatonfürednek.

– Nagyon elegáns eseménye ez a városnak, mely illik Balatonfüredhez, vélekedett Bóka István polgármester megnyitójában. Hozzátette, a városban, mely a Balaton egyik legkülönlegesebb és legszebb helye, tisztelik a hagyományokat, az örökséget, amit elődeik rájuk hagytak. Ilyen az Anna-bál, a borhetek és immár a Concours d’Elegance is.

Valker Viktor üzletember szerint a legkülönlegesebb járművet nehéz megnevezni, mert valamennyi a világ összes hasonló rendezvényén esélyes lenne. Az üzletember, aki gyűjtő is, kollekciója több jeles darabját elhozta, így például egyik büszkeségét, az 1948-as Rolls-Royce-ot, melynek első tulajdonosa egy indiai maharadzsa volt, majd az autó árverésen kelt el Londonban. Valker Viktor véleménye szerint a magyar gyűjtők igényesek, nagyon komoly autókkal rendelkeznek, abszolút versenyképesek Európában, illetve a világon.

A rendezvényt méltatta Salgó András, egy csúcskategóriás autó- és motormárka kommunikációs igazgatója, ugyanis a rendezvényen bemutatták a régi és a legújabb motorjaikat. Aláhúzta, vállalati kultúrájukban kiemelt helyen szerepel a múlt, a régi járművek és értékek megőrzése, bemutatása.

Az autók gördülő múzeumának is beillő Balatonfüred Concours d’Elegance, az elegancia és a nagy múltú márkák találkozása hagyományt teremtett Magyarországon is. A háromnapos program nyitányaként végigmentek a résztvevők a különleges járgányokkal a Balaton-felvidéken, melyeket szombaton a sétányon bárki megtekinthetett. Vasárnap szakértő zsűri értékelte a veterán csodákat.

A Concours d’Elegance francia kifejezés, jelentése: az elegancia versenye. A kezdetek a 17. századi francia arisztokráciáig nyúlnak vissza, amikor parádézva felvonultatták lovas hintóikat Párizs parkjaiban. Később a lovakat automobilok váltották fel, főleg az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az említett néven adománygyűjtő eseményt szerveztek. Itáliában, a Comói-tó partján 1929 óta rendezik meg a versenyt, amely az egyik legelegánsabb autós társasági esemény a tó partján fekvő luxusvillák kertjében.