A bajnokságban közel hatvan csapat küzd egymással olyan versenykamionokon, melyek egyenként legalább 4,8 tonnát nyomnak és motorjaik több mint ezer lóerősek. Ezek a gépek átlagosan 6 másodperc alatt gyorsulnak 100 km/órás sebességre, de a versenyszabályoknak megfelelően nem haladhatnak 160 km/órás tempónál gyorsabban.

Az idei verseny újdonsága, hogy a FIA a világ vezető abroncsgyártóját, a Goodyear-t választotta az európai kamionbajnokság hivatalos gumiabroncs szállítójának a 2004. évi versenyszezonban.

A Goodyear jelenleg a 315/70R22,5 RHS jelű, kormányzott kerekekre használt tehergépjármű abroncs alapján kifejlesztett gumit szállít kamionversenyekre. A versenyzés magas követelményeinek kiszolgálása érdekében a vállalat új fejlesztéseket hajtott végre, amelyekkel sikerült optimalizálni a futófelület anyagának összetételét. A futófelület mintázata és szerkezete továbbra is a hagyományos megoldásokat követi. Az abroncsok nem kötött forgásirányúak lesznek, és minden pozícióba felhelyezhetőek. A versenyre szánt típust az RHS RC kóddal jelzik.

„A kamionversenyzés és a rendkívüli, esős viszonyok által támasztott igények alapos tanulmányozása után úgy döntöttünk, hogy különleges összetételű anyagra van szükség a futófelület számára” – mondta Jürgen Spielmann, a Goodyear Europe műszaki igazgatója. „A kamionversenyzés nagy veteránját Noel Crozier-t kértük fel az együttműködésre, aki maga tesztelte az abroncsokat egy tavalyi versenykamionnal a Mireval-i tesztpályánkon Franciaországban. Most jutottunk el a különböző összetételű futófelületek értékeléséig, és terveink szerint hamarosan készen lesznek az új abroncsok” – tette hozzá.

A gumiabroncsok alapvető fontosságúak a szoros versenyben. Éppen ezért, a fejlesztés alatt álló új összetételű futófelületet arra tervezték, hogy a ma lehetséges legjobb tapadást biztosítsa minden időjárási és vezetési helyzetben, emelte ki Spielmann. A Goodyear Tire and Rubber Co. a világ legnagyobb versenyabroncs szállítója. A vállalat több mint 500 ezer speciális abroncsot biztosít évente a különböző versenysorozatokra a világ minden kontinensén.

A Goodyear számára kiemelkedően fontos a versenysportokban való részvétel, mivel a pályákon megszerzett rengeteg tapasztalat elősegíti és gyorsítja a hagyományos abroncsok továbbfejlesztését. Ez a technológia-fejlesztési forrás biztos alapokat nyújtott számos újításhoz a szerkezet, az anyagok és a mintázat területén, valamint a mérnökök továbbképzésében.