Ezzel Michael Schumacher fokról fokra közelebb kerül a címvédő spanyolhoz az egyéni ponttáblán, s most már csak 13 pont választja el egymástól a két világbajnokot.

A verseny nem bővelkedett izgalmakban, végkimenetele a bokszbeállások második körében dőlt el. A rajtnál az első kockából startoló Alonso elhúzott, Schumacher rátapadt Ferrarijával. A sorrend ez is maradt egészen addig, amíg Alonso be nem ment második bokszbeállására. Eközben Schumacher kint maradt a pályán és elég üzemanyaga volt ahhoz, hogy két villámgyors kört megtéve menjen be a bokszba. Akkora előnyre tett szert, hogy ezután már az élre jött ki és már ott is maradt a verseny végéig.

“Igazán érdekes volt a ma délután. A verseny elején én diktáltam a tempót és az első bokszbeállás jól sikerült, megtartottam a pozíciómat. Michael teljesen rám tapadt és nagyon gyors volt a második bokszbeálláskor. Mi hamarabb kiálltunk, ő pedig a lehető legtöbbet tudta kihozni a helyzetből. A második hely is fantasztikusan jó számomra. Be kell látnunk a Ferrari ma gyorsabb volt nálunk és tudtam Michael valahol elmegy mellettem. Nem tudtam volna az élen maradni 60 körön át. Nem aggódom, mivel több versenyt nyerünk idén!” – nyilatkozta az ezüstérmes Renault-pilóta.

“Barcelona nagyon fontos lesz számunkra. Nemrégiben teszteltünk ott és versenyképesek voltunk. Nagyon remélem, hogy a következő versenyt én nyerem!” – tette hozzá az egy hét múlva következő Spanyol Nagydíjra utalva.

A McLarennek ez a hétvége nem sikerült igazán jól, ráadásul a konstruktőri ponttábla második helyét is át kellett adnia a Ferrarinak. Kimi Räikkönen a negyedik lett, s bár még mindig harcban áll a világbajnoki címért folyó küzdelemben, egyre jobban leszakad az Alonso-Michael Schumacher párostól. Juan-Pablo Montoya feladta a küzdelmet autója meghibásodása miatt.

A Honda mögött is nehéz verseny áll, bár Rubens Barrichello sikeresen célba vitte autóját az ötödik helyen. Jenson Button ellenben kiállt motormeghibásodás miatt. Giancarlo Fisichella időmérő edzése katasztrofálisra sikeredett, ennek ellenére még pontszerző helyen, hatodikként ért célba a versenyen, bár csak másfél másodperccel Rubens Barrichello mögött lemaradva. Nico Rosberg ismét kivillantotta oroszlánkörmeit és szép versenyzést mutatott be Williams-szével, s végül hetedikként ért a kockás zászlóhoz igen rossz rajthelyezése ellenére. Az utolsó pont azé a Jacques Villeneuve-é lett, aki először a hatodik helyre pályázott, majd elvesztve a csatát Fisichellával és Rosberggel szemben, végül beérte a nyolcadik hellyel.

A verseny során egyszer jött ki a pályára a biztonsági autó, amikor is Vitantonio Liuzzi autója a rajtnál megpördült a pályán. David Coulthard versenye is ekkor ért véget, pedig az ő hibája mindössze annyi volt, hogy rossz időben volt rossz helyen…
Nem túl jól sikerült Franck Montagny debütálása a Super Agurival, hiszen autójának Honda motorja feladta a szolgálatot, így számára hamar véget ért a hétvége. Nem sokat pihenhetnek ezután a csapatok, hiszen egy hét múlva máris Fernando Alonso hazai nagydíja, a Spanyol Grand Prix következik Barcelonában (2006. május 14.).

Nehéz megjósolni a végeredményt. Tavaly Kimi Räikkönen győzedelmeskedett, miközben Fernando Alonso második lett, Michael Schumacher pedig kiesett. Idén más a felállás, így a hétvége nyertese valószínűleg a Schumacher-Alonso párosból kerül ki. Kérdés, hogy a Ferrari csúcsformája kitart-e Barcelonában is, vagy Alonso és a Renault összeszedi magát és ezúttal saját hazai nagydíján vág vissza a maranellóiaknak.

Az Európa Nagydíj végeredménye:

1. Michael Schumacher Ferrari 1’35″58.765 2. Fernando Alonso Renault + 0’03″700 3. Felipe Massa Ferrari + 0’04″400 4. Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes + 0’04″800 5. Rubens Barrichello Honda + 1’12″500 6. Giancarlo Fisichella Renault + 1’14″100 7. Nico Rosberg Williams-Cosworth + 1’14″500 8. Jacques Villeneuve BMW-Sauber + 1’29″300 9. Jarno Trulli Toyota + 1 kör 10. Nick Heidfeld BMW-Sauber + 1 kör 11. Scott Speed Toro Rosso-Cosw. + 1 kör 12. Tiago Monteiro Midland-Toyota + 1 kör 13. Christijan Albers Midland-Toyota + 1 kör 14. Ralf Schumacher Toyota + 8 kör 15. Juan-Pablo Montoya McLaren-Mercedes + 8 kör 16. Takuma Sato Super Aguri + 15 kör 17. Franck Montagny Super Aguri + 31 kör 18. Jenson Button Honda + 32 kör 19. Christian Klien Red Bull-Ferrari + 32 kör 20. Mark Webber Williams-Cosworth + 48 kör 21. David Coulthard Red Bull-Ferrari + 58 kör 22. Vitantonio Liuzzi Toro Rosso-Cosw. + 60 kör A világbajnokság állása az Európa GP után: Pilóták: 1. Fernando Alonso 44 pont 2. Michael Schumacher 31 pont 3. Kimi Räikkönen 23 pont 4. Giancarlo Fisichella 18 pont 5. Felipe Massa 15 pont Juan-Pablo Montoya 15 pont 7. Jenson Button 13 pont 8. Ralf Schumacher 7 pont 9. Rubens Barrichello 6 pont Mark Webber 6 pont Jacques Villeneuve 6 pont Konstruktőrök: 1. Renault 62 pont 2. Ferrari 46 pont 3. McLaren-Mercedes 38 pont 4. Honda 19 pont 5. BMW 11 pont 6. Williams 10 pont 7. Toyota 7 pont 8. Red Bull 2 pont