Besenyei Péter hihetetlenül izgalmas, kemény küzdelemben, harmadik lett, így nem maradt le a dobogóról, nem úgy, mint eddigi egyik legnagyobb vetélytársa, Mike Mangold.

Már a szombati selejtező futamokon kiderült, hogy a magyar műrepülő világbajnoknak, és a korában leggyakrabban dobogós helyezést elért két amerikai pilótának – Kirby Chamblissnek és Mike Mangoldnak – új vetélytársa lett Paul Bonhomme személyében. Az angol műrepülő (a Matador műrepülő-duó tagja, háromszoros műrepülő világbajnok) az isztanbuli versenyen új, Edge 540-es típusú gépével repült, ami úgy tűnik, hogy hozta a formáját.

Besenyei Péter a verseny két futamának összesített időeredményét tekintve, mindössze 1.58 másodperccel maradt le az őt megelőző angol Paul Bohnomme-tól és 2.02 másodperccel, az első helyen végzett amerikai Chamblisstől.
„Nagyon élveztem a mai versenyt is. Külön élmény volt Mike Mangoldot legyőzni és nagyon örülök Paul második helyezésének. Megérdemelte! Sokszor elmondtam már, hogy ezen a versenyen a másodperces különbségek minimális mozdulatokból adódnak. A pályát objektív értelemben tökéletesen végigrepülni lehetetlen, hiszen emberek vezetik a gépeket…Isztanbul nagyon látványos helyszín, de ennél mégis sokkal nagyobb gyönyörűség lesz saját hazámban, Budapesten repülni augusztus 20-án.”

A lelkes török szurkolók nem bízták a véletlenre, már kora délután elfoglalták a pályának helyt adó, Halic – öböl körüli park jobb helyeit. A hivatalos adatok szerint az isztanbuli, verőfényes napsütésben másfél millió ember gyűlt össze az öblöt övező partszakaszon, hogy a helyszínről nézze a világ legjobbjait repülni. A díjátadó ünnepségen Besenyei Péterre szinte ráugrott a török közönség, rengetegen gratuláltak és kértek autogramot a magyar pilótától.

Hamarosan a magyar közönség is szemtanúja lehet, amint a budapesti Parlament előtt, az air race történetének talán leggyönyörűbb helyszínén, újabb küzdelmet vívnak a pilóták. A hazai Red Bull Air Racet-t augusztus 20-án, 14. 30-tól ismét a Parlament előtt, a Duna fölött láthatja a publikum. A start és célvonal idén is a Lánchíd lesz.

Az isztambuli verseny végeredménye:
1. Kirby CHAMBLISS (amerikai) 2:56.86 perc
2. Paul BONHOMME (angol) + 0,48 mp
3. BESENYEI Péter (magyar) + 2. 02 mp

A Red Bull Air Race Világfutam jelenlegi állása:
1. Kirby CHAMBLISS (amerikai) 22 pont
2. BESENYEI Péter (magyar) 19
3. Mike MANGOLD (amerikai) 17