A svéd Lund Egyetem hallgatói próbálják forradalmasítani a villanyautók piacát Uniti nevű autójukkal, amelynek a különlegessége az lesz, hogy bio-műanyagokból akarják konstruálni a karosszériát. Az utastérben két ember foglalhat helyet egymás mögött ülve, és önvezető technológiát is kap majd a kocsi – mindezt 200 ezer svéd koronáért, azaz 6,4 millió Ft-ért akarják adni.
uniti2
A hajtásról egy 20,4 lóerős villanymotor gondoskodik, ami 90 km/h-s csúcssebességet tesz lehetővé, a 11 kWh kapacitású nátrium-ion akkumulátor egy feltöltéssel legfeljebb 150 km-es hatótávolságot tesz lehetővé. Mindössze 400 kg lesz a tömege a Unitinek, amelynek megépítéséhez részben közösségi finanszírozással gyűjtenek pénzt – most épp 500 000 eurót akarnak összeszedni, amiért cserébe a befektetők a jövőbeli cég 5,1 %-os tulajdonrészét kapják meg, az első órában 68 személy már összedobta az igényelt összeg 63 %-át. Ebből az első működőképes prototípust akarják megvalósítani, amivel aztán komolyabb – szakmani, pénzügyi – befektetőknél indulnak majd pénzgyűjtő körútra.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!