nio2

A kínai NextEV nevű cég európai, Münchenben található fejlesztőközpontjában alkották meg a most bejelentett NIO márkanév alatt, EP9-esként bemutatott szuperautót. Ennél egy karbon monocoque-ban foglalnak helyet az utasok, mögöttük csak az akkumulátor utazik, a hajtásról négy darab kerékagy-villanymotor gondoskodik. Utóbbiak összteljesítménye 1360 LE/6334 Nm!

Nem csoda, hogy rögtön több rekorddöntést is bejelentettek a Londonban megtartott világpremieren, a Nürburgring Nordschleifén október 12-én 7:05,12 alatt száguldott körbe az utcai specifikációjú villanymotoros megaautó, ezt követően a francia Paul Ricard pályán is megdöntötte a körrekordot 1:52,78-cal. A hatalmas teljesítmény mellett ehhez szükség volt az akár 24 ezer Newton leszorító-erőt generáló aktív aerodinamikára is – utóbbi érték az F1-es autók tudásának duplája.

A 100 km/h-s sebesség elérése 2,7 másodpercig tart, a 200 km/h-s tempót az állórajtos indulást követően 7,1 másodperccel éri el a NIO EP9, amely 15,9 másodperc alatt már 300 km/h-val száguld és 313 km/h a csúcssebessége. A nagyfeszültségű rész 777 V-os feszültségen dolgozik, hogy gyorsan ki lehessen nyerni az energiát az akkumulátorból, utóbbit tölteni is lehet, de megfelelő berendezéssel pillanatok alatt ki is cserélhető. Egy feltöltéssel ésszerű pedálkezelés mellett 427 km-es hatótávolságot ígérnek. A megcélzott vételár 1,2 millió dollár, de ez még változhat.

nio3

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!