Egy kanadai Nissan Leaf tulajdonos, Francois Viau egyik nap azzal szembesült, amikor munkaidejét követően a autójához ment, hogy ellopták a gyári töltőkábelt. Ez nem csak kellemetlenséget okozott, de egy 2200 kanadai dolláros kiadást is a márkakereskedésben – az interneten ennek 20 százalékáért már lehet kapni EVSE kábeleket (Electric Vehicle Supply Equipment).

Abban a hitben volt, hogy a csatlakozásnál található reteszelés egyben a tolvajok ellen is véd, pedig annak hivatalosan csak annyi a szerepe, hogy megakadályozza azt, hogy véletlenül kihúzzák a csatlakozót az autóból töltés közben. Ennek megfelelően nem is nagy mutatvány ennek kiiktatása, ahogy az a videón is látható, egy kisgyermek egy fésű segítségével mintegy 1 másodperc alatt végez a feladattal. Az igazi biztonságról úgy lehet gondoskodni, hogy a Nissan a töltőkábelen kialakította a lakatnak a helyét, amelynek segítségével megakadályozható, hogy a reteszelést oldó gombot le lehessen nyomni. Utóbbi már csak azért is hasznos, mert a Nissan Leaf csak a modellfrissítést követően (ekkor indult a magyarországi forgalmazás) kapta meg az automatikus reteszt, a korábbi példányok esetén és számos más elektromos autónál az EVSE kábel biztosításának ez az egyedüli módja. Vagy az, hogy a töltés során végig szemmel tartjuk az elektromos autónkat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!