Rögtön négyféle választási lehetőséget is kapnak a vásárlók, milyen megjelenéssel kérik a még mindig dobozforma, de sokkal látványosabb részletekkel rendelkező Kia Soult. Az alapkivitelről nem közöltek képeket, a sportos GT-Line esetén fekete sáv köti össze a lökhárító alsó részében lévő fényszórókat, az X-Line-nál a szabadidő-autók elengedhetetlen ezüst betétei sejlenek fel, míg az akkumulátoros-elektromos Soul EV egyszerűen csak furcsa a maga láthatóan befalazott légbeömlőjével és a bal fényszóró mellett elhelyezett töltő-csatlakozójával.

Új padlólemezre építették fel az elődnél 6 centivel hosszabb (a tengelytávolság 4 cm-t bővült) karosszériát, a belső tér is növekedett pár centit minden irányban. Amíg az első két generációnál épp csak az ajtók hangszóróinak kerete villogott a zene ritmusában, az új modellnél akár partit is lehet rendezni a hangulatvilágításnak köszönhetően: Hey! Yo!, Party Time, Romance, Midnight City névre hallgat néhány az összesen 11-féle mód közül.

Az Egyesült Államokban az alapmotor a 2,0 literes szívó 147 lóerővel, újdonság ennél, hogy a hatfokozatú kézi váltó helyett extraként fokozatmentes automatát lehet kérni. A feláras erőforrás az 1,6 literes turbó 201 lóerővel, ennél alapfelszerelés a hétfokozatú, duplakuplungos váltó. Természetesen a Kia legmodernebb, legnagyobb képernyőkkel rendelkező multimédiás rendszerei is elérhetőek a fiataloknak szánt Soulhoz, extraként akár 640 W teljesítményű Harman Kardon hifi.

A Soul EV 204 lóerős, maximális nyomatéka 395 Nm, tehát a Niro EV erősebbik hajtását kapja, onnan származik a 64 kWh kapacitású akkumulátor is. A nagyobb teljesítmény miatt sportosabb lesz a vezetési élmény, ezért független hátsó felfüggesztést alkalmaznak ennél a változatnál. Csak 2019 januárjában kerítenek sort a Kia Soul EV észak-amerikai homologizációjára, hatótávolság-adatot csak ezt követően tudnak majd mondani. Európában várhatóan egyszerre kerül majd sor a belső égésű (nálunk az 1,6 literes dízel is elérhető lesz) és villanymotorral szerelt Kia Soul piaci bevezetésére, valamikor a jövő év közepén.