Hirdetés – Az elektromos autókínálat napról napra bővül. A környezet védelme, a gazdaságos szempontok és a támogatások miatt egyre többen döntenek mellette. Az elektromos autó kategóriába nem sorolhatjuk bele a hibrideket, bár azok is képesek az elektromos üzemmódra, mégis az elektromos autó elnevezéssel kizárólag a tisztán árammal feltöltött beépített akkumlátorral, vagy egyéb energiatárólóval meghajtott, belsőégésű motor nélküli járműveket nevezhetjük.

Aki még kevés információval rendelkezik az elektromos autókról, az elektromos autó típusok és tartozékok között válogatva bizonyára az első kérdései között szerepel, hogy teljes feltöltés után mennyit lehet menni vele. Egymás után jönnek ki a legújabb modellek és egyértelműen állítható, hogy többet. A legfrissebbek által megtett út 150-450 km is lehet. Természetesen ennél nagyobb távolságra is elindulhatunk vele, viszont akkor egy töltőállomásnál 30 perces pihenőt kell tartanunk utazás közben. Ennyi idő elég arra, hogy a gyorstöltés által autónk újra üzemképes legyen.

Az elektromos autó előnyei

A környezettudatos szemlélet mellett két egyértelmű előnye van annak, ha elektromos autót vásárolunk. Mindkét előny a pénzről szól: az egyik az alacsony fenntartási költség, a másik a támogatások igénybevételének lehetősége, ami csökkenti a viszonylag magas vételárat.

Elektromos autó töltő telepítéssel a töltés már otthonról is egyszerűen megoldható, illetve a folyamatosan bővülő töltőhálózatnak köszönhetően számtalan helyen találkozhatunk kihelyezett töltőállomásokkal is.A parkolás Budapest területén és a nagyvárosokban is ingyenes. Az autó karbantartása sem igényel magas költségeket, hiszen például elfelejthetjük az olaj, szűrő, gyertya cserét. A regisztrációs díjtól, a forgalomba helyezési és vagyonszerzési illetéktől, a gépjárműadótól mentesülünk, ezen kívül a biztosítás is sokkal kedvezőbb.

Forrás: Pixabay

Újdonsült elektromos autónk számára gondoskodnunk kell fali gyorstöltő telepítéséről. Legjobb, ha olyan cégtől vásárolunk töltőberendezést, akinek termékei kompatibilisek az összes márkával, kellően innovatívak és kiegészítők is kaphatóak.

Az otthoni töltés a fali töltőállomáshoz csatlakoztatva gyors és egyáltalán nem okoz problémát a ház biztonságában. Fali töltő mellett lehetőség van hordozható kábel beszerzésére is, azt pedig utaztatni lehet bárhová,melynek segítségével könnyedén rácsatlakozhatunk a fizetős vagy akár szerencsésebb helyzetben az ingyenes töltőpontokra is.

Összefoglalva: bár jelentős anyagi ráfordítással jár elektromos autót vásárolni, az általa képviselt érték és az alacsony fenntartási költség némileg kompenzálja ezt.