A Karim Zaghib által vezetett kutatócsapat a Hydro-Québecnél dolgozik azon, hogy a cég termékét, az elektromos energiát a lehető legtöbb fogyasztó számára elérhetővé tegyék. Állításuk szerint kifejlesztettek egy eljárást, amellyel a lítium-ion akkumulátorok 5 perc alatt feltölthetők. Jelen pillanatban az a legnagyobb gátja az elektromos autók terjedésének a vételáron felül, hogy kicsi a hatótávolság, és sokáig tart az akkumulátor feltöltése. Ez utóbbin segít a új eljárás, amelyről azonban még nem árulnak el semmit, hiszen még folyamatban van a szabadalmaztatás.

Azt már bemutatták a kutatók, hogy egy cellát 1 perc alatt fel tudnak tölteni, de ez még mindig csak részsiker, hiszen például a Tesla Roadster esetén 6700 cellából áll össze az akkumulátor-telep. A nagy trükk az, hogy hőfejlődés és egyéb fizikai-kémiai változás nélkül tudják gyorsan feltölteni a telepet. A Hydro-Québec már három évtizede kutatja az akkumulátorokat, a lítium-ion telepekkel 1995 óta foglalkoznak intenzíven.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!