Még 2016 októberében számoltunk be arról, hogy a svéd Lund Egyetem hallgatói a városi közlekedést forradalmasító elektromos autót terveznek, a projekthez pedig közösségi finanszírozással akarnak pénzt szerezni. Az eredeti tervekhez képest sokkal visszafogottabb lett a most elkészült prototípus megjelenése, és a bio-műanyagból készült a karosszériáról sincs szó.

Maradt az egymás mögötti két üléssel rendelkező utastér, a joystick-szerű irányítószer közepén nem légzsák, hanem táblaszámítógép helyezkedik el, ezen kívül még a szélvédőre is vetít információkat az Uniti One. Eredetileg szigorúan városi autónak szánták, a prototípus már ingázásra is alkalmas, 130 km/h-s csúcssebességével autópályán is nyugodtan közlekedhet. A 22 kWh kapacitású akkumulátorral 300 km az elméleti hatótávolság, gyorstöltővel 3 óra 10 perc alatt tölthető fel a telep, villámtöltővel 30 perc alatt 200 km-nyi energiát tud vételezni az Uniti One.

Az Uniti One sorozatgyártású változatát 19 900 eurós áron akarják adni, a weboldalon 149 eurós foglalókat gyűjtenek, utóbbit kérésre visszafizetik. Az egyelőre még évszám-szinten sincs meg, mikor indulhat a sorozatgyártás, a svédek addigra egy négyszemélyes változattal is piacra akarnak lépni.